DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szerencsésebbnek tartottam volna, ha a művelődésügy legnagyobb korrupciós botrányával kapcsolatban a miniszter úr válaszol kérdésemre, de az államtitkár úr válaszát is elfogadom.
Tehát a kérdésem a következő: az Országos Közoktatási Intézet pályázatot írt ki 1995. december végén pedagógus-továbbképzésre. Megjelent a Képújságban december 28-án. Január 3-án már döntöttek is az Oktat Kft. javára, egy olyan cég javára, amely akkor még nem is létezett, nem volt bejegyezve.
Tudomásunk szerint a kft. a 288 millió forintot meg is kapta. A kiutalásnál Szűcs Miklós főosztályvezető jogtalanul használta Báthory Zoltán helyettes államtitkár bélyegzőjét. A helyettes államtitkár úr, miután visszatért betegségéből, 1996 január végén vagy február elején jegyzőkönyvet vetetett fel arról, hogy a főosztályvezető jogtalanul, engedélye nélkül használta a névbélyegzőt. Viszont erről nem értesítette sem a közigazgatási államtitkárt, sem a miniszter urat. Véleményünk szerint, ha a helyettes államtitkár úr időben értesíti feletteseit, nem pocsékoltak volna el közel 300 millió forintot.
Kérdéseim: Miért hallgatott Báthory Zoltán közel tíz hónapig az esetről? Kiket terhel a felelősség még a minisztérium vezetéséből az elmarasztalt főosztályvezetőn és főigazgatón kívül? Tudja-e a miniszter úr, hogy végzett-e egyáltalán tényleges munkát az Oktat Kft., illetve hol a pénz? Hány hasonló eset történt? S végül: magára vállalta-e a miniszter úr a politikai felelősséget azzal, amikor ez év januárjában elfogadta Báthory Zoltán múlt év decemberében bejelentett nyugdíjazási kérelmének visszavonását. Miért? Várom szíves válaszát. (Taps a KDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me