DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, amely lehetőséget ad arra, hogy a nemzeti alaptanterv bevezetésével kapcsolatos fontos kérdésben néhány tényt leszögezzek.
Úgy érzem, hogy nem akadt el a NAT, és a legkevésbé sem osztom önnek azt a véleményét, hogy előkészítetlen a NAT bevezetése. A nemzeti alaptantervvel kapcsolatos tervezéseket 1997. november végéig kell befejezniük az iskoláknak. 1997 januárjában húsz megyei és fővárosi pedagógiai intézetben közoktatási információs irodák, pályázat útján kiválasztott huszonegy iskolában közoktatási információs szolgáltató pontok nyíltak, ahol az iskoláknak ingyenes tájékoztatást nyújtanak a helyi tantervek készítéséhez. Az OKI által összeállított tantervi adatbankban jelenleg összesen 170 NAT-hoz illeszkedő tantervi egység található. Ez a szám március végére el fogja érni a 320-at, szeptember elejére pedig az 500-at. Találhatóak közöttük teljes iskolaciklusokra készült mintatantervek is, ezek adatai szintén ingyenesen hozzáférhetőek.
A tantervi adatbank fejlesztésével párhuzamosan folyik az intézményfenntartók, a szakértők, a munkaközösség-vezetők, iskolaigazgatók felkészítése a helyi tantervek és szakmai programok elkészítésének elvi és metodikai kérdésére. A NAT alkalmazásával összefüggő továbbképzéseken és fórumokon eddig több mint 5000 iskolaigazgató, közel 15 000 pedagógus, 5000 szakértő és szaktanácsadó, valamint több mint 2000 iskolafenntartó képviselői vettek részt. Azt hiszem, ez cáfolja azt, hogy nagyon nehezen hozzáférhetőek ezek a felkészítések.
Az alapműveltségi és az érettségivizsga-követelmények készülnek, jó ütemben haladnak ahhoz, hogy júniusban miniszteri, illetőleg kormányrendelet formájában mindkettő napvilágot láthasson.
A kétlépcsős, első és hetedik osztályban történő belépésre a lineáris tárgyak esetében történő átállás megkönnyítésére úgynevezett átmeneti vagy átemelő tantervek is készülnek, ezek szintén megtalálhatóak a tantervi adatbankokban. Készülnek a fogyatékosok speciális iskolájában, a nemzeti, etnikai kisebbségi iskolákban és a két tanítási nyelvű iskolákban érvényes tantervi irányelvek is.
Végezetül szeretném megjegyezni, hogy rövidesen megjelenik az a miniszteri rendelet, amely az önkormányzatoknál lévő közoktatási fejlesztési célú pénzeszközök felhasználását szabályozza, ezek is a nemzeti alaptanterv bevezetéséhez fognak segítséget nyújtani. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me