DR. MATYI LÁSZLÓ

Full text search

DR. MATYI LÁSZLÓ
DR. MATYI LÁSZLÓ (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy az általam feltett kérdésnek semmi köze nincs a székházbotrányhoz, illetve a jelenlegi sikeres Magyar Hitel Bank menedzsmentjéhez, az ügy az őket megelőző menedzsment alatt történt.
1994 januárjában a Magyar Hitel Bank FI-kötvényt bocsátott ki mintegy 340 millió forint értékben, amely gyakorlatilag a Fidesz kötvényügylete volt. Ennek biztosítékául a Fidesz Andrássy úti ingatlanja állt rendelkezésre. A Fidesz nem tudta visszafizetni az általa fölvett pénzt, ezért a Magyar Hitel Bankot megillette az ingatlan, azonban az eladott ingatlan vételára nem fedezte a felvett hitelt, így a Magyar Hitel Banknak ebből az ügyből 90 millió forint kára származott.
Ugyanebben az időben a FICO - amely a Fidesz 100 százalékos tulajdonú társasága -, illetve a TEMISE Kft. - amely a Magyar Demokrata Fórum 100 százalékos tulajdonú társasága - váltókibocsátással 413, illetve 494 millió forint értékű hitelhez jutott, amelynek szintén egy ingatlan volt a fedezete, amely ingatlan eladásából szintén nem lehetett fedezni a fölvett hitelt és annak kamatterheit. Ebből mintegy 457 millió forint kár érte a Magyar Hitel Bankot. A két ügyletből tehát több mint 500 millió forint kár érte az akkor több mint 90 százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Hitel Bankot.
Ezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni:
1. Létezik-e, hogy a bankkonszolidáció keretében a kormány az adófizetők pénzéből rendezte ezt a kárt?
2. Létezik-e, hogy az adófizetők több mint 500 millió forint értékben járultak hozzá a két párt kiadásaihoz tudtukon és akaratukon kívül?
3. Az államtitkár úr lát-e lehetőséget valamilyen formában e kár megtérülésére? (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me