DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Parlament! Magam is elégedetlen vagyok azzal, hogy ennyi év alatt még mindig nem zárult le a kárpótlás. Ez a gazdálkodók között mérhetetlen bizonytalanságot szül, és nem vezet jóra az agrárszférában.
Kérdésére válaszolva különbséget kell tenni az egyes kárpótlási földalapok között, mivel az okok is annak megfelelően változnak. Az első földalap árverései, azt hiszem, gyakorlatilag befejeződtek. Az első földalapból még hátralévő árveréseken összesen 137 ezer aranykorona értékű termőföld kerül még licitre, miután a bírósági és jogorvoslati eljárások befejezést nyernek. Ehhez még az előkészítés és meghirdetés alatt lévő mindössze 6792 aranykorona értékű termőföld is licitre vár. Úgy érzem, talán ez valamelyest megnyugtatóbb.
De korántsem megnyugtató a második földalap árveréseinek helyzete, amelyet az 1991. évi XXV. törvény alapján kellett lebonyolítani. Itt óhatatlanul vannak elmaradások. A településenként 20 hektárt el nem érő kijelölések esetében a vagyoni kárpótlás egyes kérdéseit lezáró törvénytervezet szerint a teljes földalap a helyi jogosultság alapján kerül árverésre. Ennek megfelelően a 20 hektár alatti kijelölések árveréseit még nem hirdettük meg.
Az, hogy hozzávetőlegesen 732 árverés mikor kerül meghirdetésre, azon múlik, hogy egy törvény, mely pillanatnyilag a parlament előtt van, hogyan kerül elfogadásra. Ezt a magunk részéről szorgalmazzuk, szerdán délután lesz ez ügyben koalíciós egyeztetés, hogy perfektuálni lehessen azt a törvényt, amely a földkárpótlás befejezését lehetővé teszi.
Szeretném megemlíteni, hogy a földalap-módosítási kérelmek elbírálása, a határozatok meghozatala, ezzel kapcsolatos csereszerződések létrehozása, s azok felmérése miatt mintegy 647 árverés meghirdetése késik. Azon leszünk, hogy ezt bepótoljuk, mert én is úgy vélem, hogy ezt már télen el kellett volna végezni ahhoz, hogy a tavaszi munkákat el tudják kezdeni a gazdák. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Feltételezem azonban, hogy ezek a földek sem maradnak megműveletlenül.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me