DR. RAB KÁROLY

Full text search

DR. RAB KÁROLY
DR. RAB KÁROLY (független): Tehát a kérdéssel, hogy átlagosan Magyarországon hány másodperc büntetést szabnak ki egymillió elsikkasztásáért, nem feltétlenül és nem egyedül az ítéletek szigorítását, hanem egyáltalán az ítéleteket kérném számon, a felmentéseket vagy az évek múltán meghozott ítéletek bűnpártoló hatását. Az, hogy az elmúlt évek során elkövetett százmilliós, milliárdos nagyságrendű bűncselekmények tettesei szabadon élik világukat, ösztönzőleg hat az újabb bűnök elkövetésére.
Az elmúlt hónapok korrupciós ügyei, a nyilvánvalóan tisztességtelen magatartás, a politikai elit érintettsége ezekben az ügyekben, a következmények hiánya növeli a zavarosban halászók számát.
Sokan feltételezik, hogy a törvényhozóknak érdekük fűződik ahhoz, hogy ne szülessenek meg a törvények, hogy a kiskapuk ne záródjanak be, hogy a bíróságok előtt a százmilliókat eltüntetők a jog betűjével eredményesen védekezhessenek.
Ami Magyarországon történik, az az elmúlt évtizedek, az elmúlt évek és hónapok, a politika zavarainak, a büntetési gyakorlatnak, a jogi szabályozás hibáinak, a politikai gyakorlat bűnpártoló jellegének, a tulajdon védelme helyett a rablott tulajdon és tulajdonosa védelmének a következménye. Az évek múltán kiszabott büntetések elképesztően enyhék az okozott kárhoz képest, a büntetések aránytalanok; százmillió elsikkasztásáért kisebb büntetést szabnak ki, mint a töredék értékű másfajta vagyon elleni bűncselekményért.
Hét év nem volt elég a jogrendszer durva hibáinak kiküszöbölésére. El kellett volna érni, hogy ne aludjon nyugodtan, aki bármikor bármilyen bűnt követ el. Ez nem történt meg, ezzel a politika bátorította a további bűnelkövetést. Milliárdok tűntek el a szemünk elől, a szemünk előtt.
Többen annyira hozzászoktak volt és létező jogtalan előnyeikhez, hogy fel is háborodnak, ha számon kérik rajtuk visszaéléseiket. A nem, vagy későn meghozott és enyhe ítéletek, felmentések maguk is előidézik az újabb bűncselekményeket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Ezért kérdezem: átlagosan Magyarországon hány másodperc büntetést szabnak ki egymillió elsikkasztásáért? Kit tart miniszter úr felelősnek a helyzetért, és mit kívánnak tenni, hogy ne a jog akadályozza az igazságszolgáltatást?
Köszönöm. Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me