DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Azt hiszem, egyre ismertebb az az örvendetes tény, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt néhány évben új lendületet vettek. A CEFTA keretén belüli együttműködésnek is köszönhetően 1996-ban a kétoldalú árucsere összértéke elérte a 700 millió amerikai dollárt, amivel túlléptük az úgynevezett "átkos időszak"-beli valamikori legnagyobb értéket is.
Ezen belül kitüntetett helyet foglal el a déllengyel régió, aminek mára Krakkó vitathatatlanul központja lett. A legjelentősebb európai uniós tagállamok évek óta főkonzulátusokat működtetnek itt, s a magyar főkonzulátus megnyitása és tevékenysége is a város és a déllengyel régió fontosságának elismerését jelzi. Krakkó városa már két éve modern, a nemzetközi igényeket is kielégítő terminált üzemeltet Balicén. A mind szorosabb együttműködést a gazdaságban, a kultúrában, az élet más területein, mint például a turizmusban is, jól segítené, ha a Malév és/vagy a LOT, a Lengyel Légiforgalmi Társaság közvetlen légi járattal is kapcsolatot teremtene Krakkó és Budapest között.
Tudomásom van arról, hogy hosszabb idő óta tárgyalások folynak e témában, s legutóbb, amikor az Interparlamentáris Unió magyar-lengyel baráti tagozata Krakkóban járt, Józef Lassota úr, Krakkó város főpolgármestere szintén kifejezte a krakkói városi vezetés ez irányú óhaját.
Ezért kérdezem tehát miniszter urat: megoldható-e az, hogy Budapest-Krakkó között rendszeres repülőgépjárat közlekedjék? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me