DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Senki nem diszkriminál senkit. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.) Az iskolák és köztük az egyházi iskolák támogatásánál - összhangban egyébként a közoktatási törvénnyel és az 1990. évi IV. törvénnyel, amely a vallás- és lelkiismereti szabadságról szól - az állam a támogatást normatív alapon nyújtja. Ez a normatív támogatás fenntartótól függetlenül önkormányzati, egyházi, alapítványi iskolák esetében ugyanakkora.
Az általános elv az, hogy az intézményeket minden fenntartó a saját jövedelméből tartja fenn, ehhez az állam a mondott normatív módon szektorsemlegesen hozzájárul. A probléma az egyházi intézmények esetében természetesen az, hogy az egyházaknak nincsen önálló jövedelmük, amelyből a normatív támogatás és a tényleges költség közötti költségkülönbséget kiegyenlíthetik. Erre szolgál a különböző iskolafenntartó egyházakkal még az előző kormány idején megkötött közoktatási megállapodás, amely biztosítja ezeknek az egyházaknak, ezeknek az intézményfenntartóknak egy bizonyos különbözet kifizetését.
Ennek a kifizetését az Országgyűlés az 1996. évi költségvetésben valóban elmulasztotta betervezni, ezért volt szükség 1996 novemberében rendkívüli intézkedésre, amelyet a kormány terjesztett a parlament elé, és amelyet a parlament elfogadott, 1997-re ennek a támogatásnak a teljes összegét - 1800 millió forintot - az Országgyűlés a költségvetésbe betervezte, és az annak rendje és módja szerint az egyházak, a történelmi egyházak, pontosabban az iskolafenntartó egyházak közötti megállapodásnak megfelelően kifizetésre is került. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me