DR. TAKÁCS PÉTER

Full text search

DR. TAKÁCS PÉTER
DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Február 10-én napirend előtt Horn Gyula miniszterelnök a következőket mondotta, idézem: "Külön köszönetet szeretnék mondani az egyházaknak, azoknak az egyházaknak, amelyek segítettek a társadalmi lelki békénk megőrzésében, szociális, oktatási tevékenységet folytattak az egész ország javára." Eddig az idézet.
Csütörtökön, február 13-án a Magyar Katolikus Püspöki Kar tartott rendkívüli ülést, és sajnálatos módon nem tudta értékelni a miniszterelnöknek ezt a minősíteni nem igen érdemes gesztusát. A püspöki konferenciának megdöbbenéssel kellett tudomásul vennie, hogy - idézem: "Az oktatásban, a nevelésben és a szociális területen közszolgálati tevékenységet ellátó egyházi intézmények alkalmazottait rövid időn belül másodszor is hátrányos megkülönböztetés sújthatja." Eddig az idézet.
A kormányzat 1996-ban elmulasztotta ezen intézmények dolgozóinak a béremelésére a bérkiegészítést biztosítani, csak novemberben, különös kegyként, hosszú alkudozások után tette ezt meg. A költségvetés 1997-ben sem óhajt hozzájárulni a központilag elrendelt bérfejlesztéshez az egyházi intézményeknél. Ez már nem véletlen feledékenység: tudatos diszkrimináció, amit az alkotmány is tilt.
Államtitkár Úr! Miért diszkriminálja minduntalan a kormányzat hátrányosan az egyházi intézményeket? A társadalmi feladatok ellátása miért nem finanszírozható ugyanúgy, ha egyházhoz kötődő intézményben történik, mint ha világiban? Miért sújtja a kormány a hívő állampolgárait, amikor adni kell, adóztatni viszont ugyanúgy adóztatja őket? Avagy ez is az 1 százalékos adófelajánlással függ össze? Netán tudatos ideológiai kényszer? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me