DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, amit elmondott, engem magamat is aggaszt. Nyilván legalább 30 százalékkal csökkent Magyarországon a mezőgazdasági termelés, és legalább ennyivel csökkent a lakosság fogyasztása is. A legnagyobb veszteség, azt hiszem, ezzel érte a magyar agrárszférát, nem csupán külső piacaink elvesztésével.
A mezőgazdaság restruktúrálása egy olyan nagyszabású feladat, amelynek a megoldásán évekig kell fáradozni. Ezen belül nyilván meg kell nézni azokat az eszközöket, amelyekből az agrártámogatást finanszírozni lehet. Azt kell mondani, esetenként sokat vitatkozunk azon, hogy sajnálatos módon magasak az adók, tudni kell viszont, hogy részben ezek képezik a támogatások forrását. Nyilván át kell ezt mindenkinek gondolni, és reális, objektív talajra kell helyezkedni.
Ami az agrártámogatások 1997. évi lehetőségeit illeti, ezt közhírré tettük, és nagyon sok helyen, az ország legkülönfélébb tájain találkoztunk emberekkel és ismertettük ezeket a lehetőségeket. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon nagy viták nem voltak ezen a területen, és az emberek többsége ezt a lehetőséget elfogadta. Különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy 1990-ben mintegy 86 milliárd forintos támogatással dolgoztunk, ami akkor természetesen nagyobb pénz volt, de 1993-ra ez a támogatási összeg sajnos 32 milliárdra lecsökkent, és innen kellett föltornászni arra a 100 milliárdra, amivel most operálhatunk.
A támogatás ismertetésére nincs természetesen lehetőség a két percben, de úgy érzem, hogy amit ezen a területen tenni lehetett, azt megtettük, és megtalálják a támogatási lehetőséget azok, akik erre kíváncsiak vagy ilyet óhajtanak. Viszont vitathatatlanul vannak olyan elemei a támogatásnak, amelyek nem kedveznek kis populációknak, tehát egy-két-három szarvasmarha vagy pedig kisebb létszámú állattenyésztés esetén, ami talán gazdaságilag megmagyarázható. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me