DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt úgy véli, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a komparatív előnyök figyelembevétel a magyar gazdaság motorja és húzóágazata lehet, ha önök megteszik mindazt, amire már több ízben felkértük önöket.
Úgy hiszem, egyet fog velem érteni miniszter úr abban a tényben, hogy a magyar mezőgazdaság a lakossági ellátáson felül biztosította az export 30-35 százalékát. Vidéken él a lakosság 80 százaléka, és azt hiszem, túlzás nélkül állítható, hogy ezer szállal kötődik a mezőgazdasághoz.
A nyolcvanas évekhez viszonyítva a mezőgazdasági össztermelés mintegy 40 százalékkal csökkent, ebből fakadóan mindent el kellene követni annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelés növekedjék. Az agrárágazatban a beruházások azonban a nemzetgazdasági szinthez képest elképesztően alacsonyak, mintegy 2,2 százalékot tesznek ki. Ez egy tarthatatlan állapot!
Az agrártámogatásokat illetően az az átlagos véleménye a lakosságnak, hogy csak a nagyvállalkozókat segítik, a szövetkezeti tag által nyújtott kölcsön (Sic!) után vehető csak igénybe kamattámogatás, a magángazdáknak erre nincs lehetőségük. A tenyészállatok után járó támogatás tehénállománynál legalább 30, kocaállománynál 10, anyajuhnál pedig 100 egyed. Kérdezem: mit csináljon, akinek két vagy három tehene van mindösszesen?
Úgy gondolom, ezért jogos a kérdés: hogyan akarja átalakítani miniszter úr az agrártámogatási rendszert? Minek alapján kívánja eldönteni, hogy mit és hogyan kíván támogatni, amikor még mindig nincs agrárprogram? Végül kérdezem: megint rögtönzésekre készülnek-e, hogy aztán majd azokat javítgatni lehessen, mint eddig tették mindig?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me