DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Külügyminiszter Úr! 1995. december 12-én, majd a következő év november 26-án kérdést intéztem a külügyminiszter úrhoz: mit tesznek annak érdekében, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségére tekintettel a NATO-ba és az Európai Unióba tagként való felvételünknél különleges eljárásban részesüljünk? A miniszter úr nem adott kielégítő választ, míg az államtitkár úr elmondott egy hosszú programot, amikor idehaza ünnepeltek a negyvenéves évfordulón, ami nem tartozott a tárgyhoz. Érdemben azt mondotta, hogy hiábavaló illúzió arra gondolni, hogy az 1956-os események bármilyen hatással vannak az Európai Unióba s a NATO-ba tagként való felvételünknél, sőt ezeknek az említése visszatetszést szül.
Franciaország köztársasági elnöke, Jacques Chirac úr másképpen gondolkozik. Magyarországi látogatása során, 1996. január 16-án a francia kultúrotthonban, a kitüntetések átadása alkalmával többek között a következőket mondotta. 1957 januárjában, negyven éve véget ért az európai történelem egyik legerőteljesebb, egyik legszebb, egyik legtisztább forradalma. Forradalom, amely központi szerephez juttatta Magyarországot mindazoknak a földrengéseknek a sorában, amelyek végül is a Szovjetuniót romba döntötték. Példájuk - folytatta a Francia Köztársaság elnöke - élni fog, megmarad, mert jelképe annak a reménynek és bizalomnak, amelyet a legnagyobba, a legszentebbe: az emberi méltóságba vetettünk. Minden viharon és balsorson túl gyönyörű akaratból és reménységből adtak leckét a világnak.
Kérdezem a külügyminiszter urat: ha Magyarországnak központi szerepe volt abban, hogy a világtörténelem egyik legborzalmasabb rendszere a Szovjetunióval együtt összeomlott, ha Magyarországnak központi szerepe volt abban - ahogy a francia köztársasági elnök mondja -, hogy a vasfüggöny lehullott, a megszállott közép- és kelet-európai államok felszabadultak, Európa békéje biztosítva van, akkor a külügyminiszter úr véleménye szerint mindezek feljogosítják-e Magyarországot arra, hogy a nagyon nehéz eljárásokban az európai uniós és a NATO-tagságnál különleges eljárásban részesüljünk? Ha egyetért velem a külügyminiszter úr, akkor megkérdezem: mit tesz és mit tettek ennek érdekében? Ha nem, akkor miért nem? Végül: a Francia Köztársaság elnökéhez hasonló beszédet a magyar forradalomról még egyetlen államfő sem mondott. Ezért megkérdezem a külügyminiszter urat, mit tett a Külügyminisztérium annak érdekében, (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) hogy ez a történelmi jelentőségű beszéd országosan ismert legyen? Kérem válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me