DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Államtitkár úr, természetesen nem fogadhatom el a válaszát, mert lényeges különbség van köztünk. Én úgy vagyok - amint államtitkár úr is mondotta, már harmadszor vetettem fel ezt -, mint az a gazda, akinek elemi csapás veri el a magvetését, de újból kezdi. Az ön válasza egy politikai elemi csapás a részemre, mert úgy érzem - és ne sértődjön meg - a lényeget nem érti meg, azt, hogy egy ilyen óriási jelentőségű eseményt igenis ki lehet használni. Nem öndicséretet kérünk a NATO-nál és az Európai Uniónál, hanem elismerést és különleges eljárást.
Igen tisztelt Államtitkár Úr! A most megválasztott román államfőnek, Constantinescu úrnak, egyetlenegy érve van: a román-magyar alapszerződés, amivel a NATO-ba velünk együtt akar bekerülni! Egy egész jelentéktelen szerződés, nem pedig egy '56-os forradalom! Én nem azt kérem az államtitkár úrtól, hogy menjen oda és tűzze ki az '56-os jelvényt, hanem azt, hogy igenis rá kell mutatni: abban, hogy Európában béke van és a Szovjetunió megbukott, központi szerepe volt Magyarországnak! (Varga Mihály: Így van!) Ez a dolog egyik része. (Taps az ellenzéki oldalon.)
A második része ennek az, hogy azok a példák, amik előttünk vannak, épp azt bizonyítják, hogy igenis, ennek van értelme - megint megismétlem - bizonyos enyhítéseknél. Amit az államtitkár úr mond, ne haragudjon, hogy Magyarországot szívesen fogadják, hogy Magyarországra eljön Chirac - azért jön el, mert itt volt egy '56! Ezért jött el Magyarországra, és ezt el is mondotta a beszédében. Nem utolsósorban minden, ami külföldön nekünk megbecsülés, minden, ami külföldön nekünk elismerés, az nem ennek a kormánynak az érdeme, nem akarom megbántani, de az '56-nak az érdeme! Az nyitotta ki a kaput, és az adta meg a nemzeti megbecsülésünket.
Igen tisztelt Államtitkár Úr! Úgy érzem, ha bárkinek az életben, akár egy eseményben vagy alkotásban központi szerepe van, annak igenis méltó külön eljárás jár mindaddig, amíg az az esemény vagy alkotás működik és él.
Nem utolsósorban sajnos fel kell hívnom az államtitkár úr figyelmét arra, hogy nem közvetítették Chirac beszédét úgy, ahogy az államtitkár úr mondja; nem is adott választ rá... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a rendelkezésre álló idő lejártát.) - befejezem -, hogy a Külügyminisztérium mit tett, a Magyar Rádió meg sem említette.
Kérem az államtitkár urat, használják az érvet, tegyék magukévá, hogy igenis a magyar forradalom nyitotta meg a kaput Európa felé, és legyenek hasznos szolgái ennek.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me