AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt az adózás és a társadalombiztosítási járulékfizetés problémakörével kezdeném. Azt gondolom, hogy azok a változások, amiket ezen a területen előirányoztunk, illetve a törvények alapján most már kezdünk megvalósítani, valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy a viszonyok mind a bortermelés, mind a szőlőtermelés tekintetében fehéredjenek. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos elem lehet azoknak a törekvéseknek a valóra váltásában, amiket a felszólalásában ön is megfogalmazott, és amikkel természetesen mi is maximálisan egyetértünk.
A konkrét felvetésére azt tudom mondani, hogy a bortermelőkre vonatkozóan jelenleg a következő módosításokat gondoljuk támogatni, illetve előterjeszteni a ház elé. Tehát egyrészt, hogy a továbbfeldolgozásra eladott hordósbor- és mustbevételre legyenek érvényesek az őstermelői, kistermelői szabályok; másrészt az szja-előlegfizetés mértéke a borértékesítésből származó jövedelemnél 39 százalék helyett csak 2 százalék legyen; harmadrészt az áfatörvény is úgy módosuljon, hogy a bor eladója jogosult maradjon kompenzációs felárra.
(14.10)
Minden kedvezmény vagy támogatás továbbra is csak őstermelői igazolvány megléte esetén jár, a borértékesítés jövedelmét ugyanakkor továbbra is az önálló tevékenységnek a tételes költségelszámolásra vonatkozó szabályai szerint kellene megállapítani.
A kormány a hegyközségi szervezet létrehozásával, az új bortörvény kidolgozásával, a jelenlegi szabályok korszerűsítésével, a többszereplős ellenőrzés működtetésével törekszik a minőségi előírások betartatására, a hamisítási lehetőségek csökkentésére. A közfogyasztásra kerülő borok forgalombahozatal előtti minősítését és azok forgalmazásának közvetlen ellenőrzését jelenleg négy különböző szakhatóság végzi.
A továbbiakat majd a következő egy percben szeretném elmondani. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me