HAJDÚ JÁNOS

Full text search

HAJDÚ JÁNOS
HAJDÚ JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Az agrárszférában az adóztatás és a társadalombiztosítási terhek megnövekedése - amint azt az elmúlt napokban a nyilvános demonstrációk is mutatták - erősen megnövelték az amúgy nem új keletű feszültségek negatív hatását. Választókerületem, melynek egyik központja Csongrád, ősi bortermelő hely. Nagyon sok ember egzisztenciáját érinti a közterhek nyomán növekvő költséghányad. Ezt tetézik az értékesítési nehézségek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Választókerületem szakértőinek véleménye szerint hazánkban a tőkén termett 4,5 millió hektoliter bor mellett nem kevesebb, mint másfél millió hektoliter borhamisítvány is piacra jut. A hamisított bor 55-60 forintos áron kapható, ezzel szemben a kilogrammonként 44-45 forintos árú szőlőből készült bor, megterhelve a 11 százalékos fogyasztói adóval, növekvő mértékben versenyképtelennek bizonyul. Szemléltetésképpen elmondanám, hogy Csongrád városában pillanatnyilag a rendelkezésre álló 35 ezer hektoliter árult borból mindössze 2 ezer hektoliter bort sikerült eladni. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termőterület napjainkban lényegesen kisebb a rendszerváltozás előtti szőlőkénél, akkor bizonyára nem túlzás termelési és értékesítési válságról beszélni.
Államtitkár Úr! A Pénzügyminisztérium mikor és milyen eszközökkel tesz kísérletet a borhamisítás észrevehető letörésére? Lehetséges-e a hordós bor értékesítését visszavinni az őstermelői körbe? Végül, lát-e lehetőséget a kormány az OBI által engedélyezett körben a borexport támogatására? A termelők és az érintett régiók közhangulatát érzékelve úgy gondolom, hogy sürgősen kellene elfogadható válaszokat találnunk a jelzett problémákra. Köszönöm. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me