DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Szintén nagyon nehéz helyzet elé állít, hiszen két perc alatt azt a kérdéssort, amit ön feltett számomra, érdemben és tartalmilag megválaszolni rendkívül nehéz.
Való igaz, hogy az egész európai integrációs politikánk szempontjából a mezőgazdaság és az arra vonatkozó szabályok átvétele ennek az integrációs politikának az egyik centruma és az egyik kulcskérdése.
A társulási, a teljes jogú tagság eléréséig tartó folyamatban a jogharmonizációs feladatokat illetően ezeknek a feladatoknak mintegy 40 százaléka a mezőgazdaság területére esik. Ezek sorában, képviselő úr, jó néhány szabályozási feladat a törvényhozás asztalára került. Így az elmúlt esztendőben sor került a takarmányozásról szóló törvény elfogadására, az élelmiszertörvény és az élelmiszerkönyv megalkotására, az állat-egészségügyi törvény elfogadására.
Ezekben a hónapokban találkozik a Ház a bortörvénnyel, illetőleg a növényvédelmi törvénnyel, de emellett, képviselő úr, rendkívül részletesen - ez hozzáférhető a Határozatok Tárában -, tételesen, több esztendőre előre kidolgozva tartalmazza a kormány jogharmonizációs programja, hogy milyen elemekben, milyen lépésenként kell a mezőgazdaságot érintő szabályozást átvenni. Ez tehát egy áttekinthető és mindenki számára megismerhető munka és folyamat.
Ami talán ennél is fontosabb, képviselő úr, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a harmonizáció folyamatában a nemzeti érdekeket a közösségi követelményekkel. Erre vonatkozóan a társulási megállapodásnak az a felhatalmazása, hogy Magyarország a társulási státuszban nem kötelezhető és nem is kötelezendő arra, hogy teljes egészében átvegye a közösségi joganyagot, csak annyiban, amennyiben az ország gazdasági helyzete és viszonyai megengedik.
A harmonizáció tervezésénél és konkrét jogszabályokba öntésénél mindenkor figyelembe vesszük a nemzeti érdek és a közösségi követelmények egyensúlyát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me