LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi időben a Független Kisgazdapárt sok panaszos levelet kap, melyekben panaszolják a munkavállalók, a munkások, a dolgozók, hogy a privatizált vállalatoknak a tulajdonosai bizony nemigen veszik figyelembe a magyar jogszabályokban rögzített munkavállalói jogokat, törvényeket.
(14.20)
Nagyon sokszor megsértik a kollektív szerződést, a helyi szakszervezeteket igen sok helyen ellehetetlenítik, és a mai nagy munkanélküliség mellett ijesztgetik, fenyegetik és szinte terrorizálják a dolgozókat, kizsákmányolják, kifosztják őket. S azt teszik velük (Zaj az MSZP padsoraiban.) - tisztelet a kivételnek -, amit mi a Kisgazdapárt részéről már több éve megjósoltunk, hogy bérrabszolgákat akarnak belőlük csinálni.
Erre a legjobb példa tegnap a szekszárdi húsosoknak a demonstrációja volt, ahol olyan dolgok derültek ki, amelyek, azt mondom, hogy szinte hihetetlenek: védő-őrző fegyveresekkel foglalták el a már privatizált gyárat, a szakszervezeti vezetőket itt-ott megverték, a szakszervezeti vezetőket kikergették, aztán nem engedték be, a dolgozókat bezárták, s ilyen dolgokat tettek. S közben áll az állam, van törvény, van Magyarország, van Munkaügyi Minisztérium, amelynek ezzel kellene foglalkoznia, s a munkaügyi kormányzat csendben van.
Felhívom a szíves figyelmét a munkaügyi miniszter úrnak, hogy azért a tulajdonos, a kapitalista nem olyan, ahogy önök Engelsről és Marxról, a kizsákmányoló, vérszopó kapitalistáról beszélnek, (Zaj, derültség a kormánypártok padsoraiban.) hanem olyanok, akik a törvényeket be szokták tartani. Tehát vannak rendes és tisztességes tulajdonosok, vállalkozók, akik figyelembe veszik a munkások érdekeit, figyelembe veszik a fennálló magyar tételes törvényeket. Tehát nemcsak munkásokat megölő, szipolyozó olyan tulajdonosok vannak, akikről önök tanultak.
Éppen ezért kérdezem a tisztelt munkaügyi kormányzatot, hogy mit kíván tenni a magyar munkás védelmében, mit kíván tenni a magyar munkás becsületének visszaadása és kenyerének megvédése érdekében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me