DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke, a bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésben kérte az Országgyűlés állásfoglalását dr. Torgyán József országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában. Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség társelnöke jelentette föl őt rágalmazás vétsége miatt. A feljelentés szerint dr. Torgyán József a Magyar Népjóléti Szövetség október 23-án megtartott rendezvényét követően a Magyar Rádió 16 óra című műsorában olyan kijelentéseket tett, amelyek súlyosan sértik személyiségi jogait és politikai lejáratására alkalmasak.
A mentelmi bizottság január 20-án is és február 12-én is két olvasatban tárgyalta az ügyet. Megkértük a 16 óra szerkesztőségétől a vonatkozó kazettát, és a bíróságtól utólag megkértük és megkaptuk a teljes följelentést.
Ezek alapján megállapítható volt, hogy a feljelentésben nemcsak hogy pontatlanul idézte Szabó Albert - akit én nem neveznék úrnak - (Derültség, zaj.) Torgyán úr szavait, hanem nagyon lényeges kitételek nem is szerepeltek ebben. Elnézést, hogy ezt így személyesen mondtam, és országgyűlési képviselőként hozzáteszem, hogy meghallgattuk a kazettának azt a részét is, ami a gyűlésről való bekiabálásokat közvetítette, és azt kell hogy mondjam, és ezt teljes felelősséggel vállalom: tipikus neonáci szövegek voltak Szabó Albert úr gyűlésén. Ezt mint a bizottság elnöke nem tehetem, ezért elnézést kérek, de ezt ki kellett itt mondanom.
Tehát éppen amiatt is, hogy a feljelentés teljes mértékben eltér számos részletben attól, amit Torgyán úr a rádióban mondott, a mentelmi bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sérelmezett feljelentésében zaklató jelleggel fordult az Országgyűléshez.
A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítottuk, hogy a bizottság hatáskör hiánya miatt az ügyet nem értékelheti, azonban a közszereplő politikusról szóló véleménynyilvánítás keretein az érintett képviselőtársunk ebben az esetben nem ment túl.
Az Alkotmánybíróság 94/36. határozata szerint a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás köre tágabb körű, mint más személyeknél, és az is egyértelmű volt a dokumentumokból, hogy Torgyán József nem magát Szabó Albert személyét, hanem magát a politikai jelenséget minősítette.
A mentelmi bizottság természetesen nem kívánt állást foglalni ebben a politikai vitában, de ezeket a megállapításokat meg kellett hogy tegye. Erre tekintettel azt javasolja az Országgyűlésnek - 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodással -, hogy Torgyán József mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me