PÁPAI MIHÁLY

Full text search

PÁPAI MIHÁLY
PÁPAI MIHÁLY, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását Tirts Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Atkári János, Budapest főpolgármester-helyettese feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.
A feljelentés szerint Tirts Tamás a fővárosi Fidesz 1996. október 16. napján megtartott sajtótájékoztatóján olyan nyilatkozatot tett a fővárosi önkormányzatot megillető belterületi földérték megváltásával kapcsolatos témakörben, amely Atkári úr becsületének csorbítására alkalmas, illetőleg ilyen tényre utaló kifejezést használt, állítja a feljelentő.
(17.20)
A mentelmi bizottság az ügyet 1997. február 12-i ülésén tárgyalta, amelyen meghallgatta Tirts Tamás képviselő urat. A képviselő úr előadta, hogy Atkári János gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettestől a sajtótájékoztatót megelőzően információkat kért a Fővárosi Önkormányzatot megillető belterületi földértékmegváltással kapcsolatosan. Erre érdemi választ nem kapott. A sajtótájékoztatón elmondottakat a továbbiakban is fenntartja.
A mentelmi bizottság - hatáskör hiányában - a büntetőjogi felelősség kérdését nem vizsgálta. Megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képező politikai vita keretében elhangzott kijelentések nem lépték túl a véleménynyilvánítás alkotmányosan védett szabadságának határát.
A mentelmi bizottság ezen állásfoglalását mikor meghozta, figyelembe vette az Alkotmánybíróság 36/1994. (VI.24.) határozatát, amely határozat szerint a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás köre általában tágabb, mint más személyeknél.
Ezen túlmenően a képviselő tevékenységgel összefüggésben megtett, a másik fél közhatalmi vagy politikai szereplését bíráló, politikai jellegű nyilatkozat büntetőjogi értékelésére irányuló törekvés - a mentelmi bizottság megítélése szerint - gátolja az Országgyűlés tevékenységét és a képviselőt munkája végzése közben zavarja, illetve zaklatja.
Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság többségi szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Tirts Tamás országgyűlési képviselő úr mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me