DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Rendkívül fontos kérdés a magyar agrárgazdaság kérdése, de ha erről szólunk, akkor próbáljunk meg olyan tényekről beszélni, amelyek valóban a mezőgazdaság tényei.
Mindenekelőtt ismerem a Magyar Agrárkamara anyagát, amiből Varga Mihály képviselőtársam is idézett. Ennek az anyagnak van egy kétségtelen előnye. Ez pedig az, hogy immáron valóban kísérletet tesz modellezni a terhek vonatkozásában, azonban egyedül és kizárólag a társadalombiztosítási terhekről beszél. Ezt azért tartom fontosnak, mert időnként érzékeltem más képviselőtársaim utána tett hozzászólásaiban és még Varga úr mondandójában is, hogy a társadalombiztosítás és az egyéb vonatkozások keverednek. Nem érdemes keverni, mert más funkciójú ügyekről van szó, és az agrárgazdaság érdekében kérem, hogy tényleg csak arról beszéljünk, ami ténylegesen gondot okoz.
A társadalombiztosítási vonatkozásokat illetően a Magyar Agrárkamara anyaga - kétségtelen előnyei mellett azonban - néhány metodológiai problémától szenved. Ezek egyike, hogy a Magyar Agrárkamara azt javasolja a kistermelőknek, hogy átalányadózást válasszanak. Ezen a filozófián felépülve alakul a számítása. Nagyon határozottan állítom, és javaslom ezt képviselőtársaimnak is, hogy amikor az emberekkel beszélnek, számoltassák meg. A társadalombiztosítási terhektől függetlenül az egyéb dolgokat akkor tudják önmaguk számára hasznosan kezelni, ha úgynevezett tételes elszámolásba jelentkeznek be.
A második metodológiai probléma az, hogy ebben az anyagban a mezőgazdasági kistermelés mellett olyan ügyeket is említ a Magyar Agrárkamara anyaga, amelynek sem a kis-, sem pedig az őstermeléshez köze nincs.
Úgy gondolom, hogy tárgyalni kell. Ebben a tárgyalásban azonban az ügyek megoldásának esélyét az adja meg, ha a problémákról tisztán - és ennek megfelelően a problémák megoldásáról is tisztán - beszélünk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me