DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bár szorosan nem tartozik a tárgyhoz, azért szeretném elmondani, hogy azon a bizonyos meghallgatáson miniszter úr három és fél órát volt jelen, és a bizottság úgy döntött, hogy a meghallgatást folytatja. Erre éppen a holnapi nap folyamán kerül sor, melyen a miniszter úr szintén jelen lesz, úgyhogy nem nagyon értem ezt az oldalvágást a képviselő asszony részéről. Én úgy gondolom, hogy a magyar közjogban a miniszter és a politikai államtitkár az két test, de egy lélek (Taps a jobb oldalon. - Derültség.), tehát a minisztert minden közjogi aktusában eljárva helyettesítheti az ő politikai államtitkára. (Taps a bal oldalon.)
Ami most már a konkrét kérdést illeti. A kormány 19,5 százalékos béremelést ígért a közalkalmazotti szférában, nem külön a pedagógusoknak és nem külön egyes pedagógusoknak ígérte ezt. Mint képviselő asszony is jól tudja, a kormánynak a közalkalmazotti bérek ügyében két lehetősége van. Egyfelől a központi költségvetésben - mondjuk, például a pedagógusok esetében - a közoktatásra jutó összegeknek a meghatározása. Ez a parlament által elfogadott költségvetés segítségével történik. Ez tavaly 43 százalékkal volt magasabb, mint 1995-ben. A másik lehetősége a közalkalmazotti törvény, illetve a közalkalmazotti illetménytábla meghatározása, amely a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsával egyetértésben történt.
További eszközök a kormánynak igen korlátozottan állnak rendelkezésre. Ilyenek például a címzett bérpolitikai intézkedések. Ilyet is tett a kormány, amikor látta az elmaradást. Képviselő asszony ezt kevesli, én is keveselltem, ennyire jutott a tavalyi év végén.
Én azt gondolom, hogy a kistelepülések az idei költségvetésben annyi közoktatási támogatást kaptak, amennyit tíz éve nem kaptak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Hát ez érdekes.) Továbbá azt gondolom, hogy az Oktat Kft. ügye, amelyet pillanatnyilag az ügyészség és a rendőrség vizsgál, egyáltalán nem parlamenti napirend előtti felszólalás tárgya. Ami bűncselekmény, annak az üldözése a rendőrségre, illetőleg az ügyészségre tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me