TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Ha megengedi, elnök asszony, akkor nem mint frakcióvezető, hanem mint a gazdasági bizottság elnöke szeretnék szólni a kétperces időben.
Sajnálattal veszem tudomásul Csépe úr és Torgyán úr felszólalásait. Sajnálattal azért, mert az elmúlt napokban és hetekben a villamosenergia-ipar szakemberei nem egyszer, hanem sorozatosan tárgyalták meg azt a helyzetet, ami az energiaipar lényeges privatizációs változása után bekövetkezett.
(8.40)
Ezen az értekezletsorozaton az MVM vezetői - akikről most azt állították, hogy képtelen a magyar energiahelyzet szabályozására és rendben tartására - egyértelműen megállapítottak két fontos kérdést. Az egyik, hogy a magyar energiaellátás helyzete nyugodt és biztonságos. A másik... (Varga Mihály közbeszólására:) sajnos, ez a helyzet, uram, tessék megnézni a tényeket, meg tessék a szakértőkkel beszélni. (Varga Mihály: És a fogyasztóval!) Rögtön rátérek. A másik dolog, amit megállapítottak, hogy azok, az energiaiparban szükséges fejlesztések, amelyek a racionális rendszer létrehozásához elkerülhetetlenek, állami költségvetési pénzekből nem előállíthatók, és jelenleg a magánbefektetők széles köre versenyez azért, hogy ezekben részt vehessen. Tehát ezek hatékony megvalósítása nemcsak lehetséges, hanem biztosan be is fog következni.
A harmadik kérdés, amit föl akarok vetni: az árak kérdése. Itt valóban van egy ellentmondás. Sajnálatos módon a magyar energiafelhasználás az ország által megtermelt nemzeti jövedelemhez képest magas. Úgyhogy az árak emelése, amely a lakosság kompenzálását megköveteli, és nehéz helyzet elé állít sok magyar családot, ugyanakkor a magyar társadalom szempontjából nem előnytelen, hanem hasznos, mert csak így fog létrejönni egy olyan gazdasági helyzet, amelyben a magyar energiafelhasználók gondolkodni fognak azon, hogy hogyan tudják ésszerűen csökkenteni a fajlagos energiafelhasználást.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me