VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy a privatizáció még olyan lelkes hívei is - mint a kisebbik koalíciós párt - elismerik azt, hogy a villamosenergia-ipar jövőjénél csak egy szomorúbb történet van, ez pedig a villamosenergia-szektor értékesítése. Itt a szolgáltató szektorról beszélek. Ugyanis ez - mint azóta már kiderült - nem privatizáció volt, hanem csak tulajdonosváltás. Ezt nem én mondom, ezt többek között olyan közgazdászok mondják, mint Voszka Éva a Közgazdasági Szemlében, aki, úgy tudom, közel áll a kisebbik koalíciós párthoz is.
Kiderült ugyanis az, ami a tenderkiírásnál még nem volt egészen biztos, hogy itt az állami tulajdon nem magánkézbe, magántulajdonba került, hanem állami tulajdonból külföldi állami tulajdonba. Azok a nyertes német, olasz és francia cégek, amelyek megnyerték a szolgáltató cégeket, mind vagy állami vagy önkormányzati vagy pedig vegyes, állami-önkormányzati tulajdonban vannak.
Amit mi kifogásoltunk - és csatlakozom Csépe Béla hozzászólásához -, hogy egyáltalán nem biztos, hogy amit a kormány vállalt ezekben a szerződésekben, azt teljesíteni tudjuk. Annak a 8 százalékos költségarányos nyereségnek - amit a külföldiek számára garantált az állam - terheit, garanciáit a magyar fogyasztó fogja megfizetni. Nyilván ezek a cégek, amelyek állami tulajdonban vannak, hozzá vannak szokva, hogy az állammal kell alkudozniuk, otthon is ezt csinálják, itt, Magyarországon is ezt fogják csinálni.
Ami pedig Tardos Mártonnak azt a megjegyzését illeti, hogy az MVM vezetői teljes mértékben támogatják a kormányzati elképzeléseket, ezen - őszintén szólva - nem igazán csodálkozunk. Az MVM állami tulajdonú cég, ezeket a vezetőket az állam, a kormány nevezi ki, így tehát joggal aggódnak azért a székért, azért a pozícióért, amelyben most ülnek. (Mádai Péter: Ajjaj!)
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me