VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A napokban a sajtóból értesülhettünk arról, hogy nagy mennyiségű bankjegyszállítmány került az országba, majd tűnt el valahol. A Világgazdaság oknyomozása révén derült ki, hogy 1995 decemberében a németországi Hannover melletti egyik ilyen bankjegyüzemből magyar magánszemélyek 10 tonna, speciális fémszállal ellátott, valamint 6 tonna különleges papírt rendeltek meg. Ez a mennyiség elegendő arra, hogy még 50 százalékos selejttel számítva is körülbelül 10 milliárd forintnyi értékpapír kerüljön a pénzpiacra.
Az eddigi adatok szerint ez a szállítmány Vámosszabadinál átlépte a magyar határt, és itt már egy vámcsalást követtek el a behozatalkor, hiszen egy 60 ezer márka fölötti árut 20 ezer márka fölött vámoltak el. Ez a szállítmány továbbment az országban, és a kamionnyi papír valahol a fővárosban folytatja az útját.
Nem egészen világos számunkra, hogy ki, hol, meddig követte ennek a kamionnak az útját, a lényeg az, hogy a kamiont az Orczy tér melletti parkolóig kísérték figyelemmel a nemzetbiztonsági szolgálat emberei; majd itt már nem egészen világos a kép - állítólag átadták a rendőrségnek további megfigyelésre, de az áru időközben eltűnt. A másik, 6 tonnányi, nem fémszálas szállítmány is beérkezett az országba, ezt a Pest megyei Galgahévízen találták meg később a rendőrök - bár ez sem egészen világos számunkra, hogy most megtalálták-e vagy sem.
Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóban egy vita bontakozott ki ön és a nemzetbiztonságot felügyelő tárca nélküli miniszter között, hogy ki követte el azt a hibát, aminek következtében ez a mennyiség eltűnt. Én azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ki veszítette szem elől ezt a megfigyelt kamiont, és van-e remény még arra, hogy ez a szállítmány elkerüljön. Azt pedig meg sem merem kérdezni, hogy az adófizetők pénzéből ez az akció körülbelül mennyit emésztett fel, tehát csak az első két kérdésre várom a válaszát.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me