ZSIGMOND ATTILA

Full text search

ZSIGMOND ATTILA
ZSIGMOND ATTILA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lehet-e és szabad-e végrehajthatatlan jogszabály-módosítást előterjeszteni és elfogadtatni egy felelős kormánynak? A kérdés költőinek tűnik, de nem az, mert a szakértőnek hirdetett kormány szerint nemcsak lehet, de még szabad is. A társadalombiztosítási törvény idei kalandos módosítása óriási vihart kavart, de ne higgyék, hogy csak a terhek növekedése miatt.
Szakmám és munkám során gyakran kerülök kapcsolatba alkotóművészekkel, különösen képző- és iparművészekkel. Nekik is február 10-éig kellett volna nyilatkozniuk az egészségbiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás januárra eső befizetéséről.
(14.00)
Szükséges űrlap nincs vagy nincs elég, annál több a mérges, tehetetlen ember. Az ügyintézők pedig nem tudnak válaszolni a feltett kérdésekre, mert a január első napjától hatályos törvény magyarázatát a szakértői munkacsoport még csak most, február vége felé készíti el a lakosság részére.
A felületes és hiányos tájékoztatások szerint az említett szerzők továbbra is mentesek a tb-járulék alól. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis nem mentesek az egészségügyi hozzájárulás alól, mert adóköteles jövedelmük után, de legalább a mindenkori minimálbér 11,5 százalékának megfelelő járulékot kötelesek fizetni a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig. Ez a rendelkezés a szellemi szabadfoglalkozású művészeknél megvalósíthatatlan, de legalább is havonta kellene újabb és újabb bevallást tenniük a szerint, hogy az adott hónapban mennyi szerzői díjuk folyt be.
Első kérdésem: igaz-e a kósza hír, hogy a kormány e ponton is módosításra készül, mert belátta, hogy eltúlzott, drága és végrehajthatatlan kötelezettséget sikerült elfogadtatnia?
Második kérdésem: miért kell a rosszat még rosszabbal tetézni, vagyis szakszerűtlenséggel, érthetetlenséggel és végrehajthatatlansággal, a tájékoztatás elmaradásával borzolni az emberek amúgy is próbára tett idegeit?
Az utolsót akár találós kérdésként is feltehetném: ajánlható-e egy meg nem született módosítás követendő gyakorlatként az érintetteknek? Vagyis lehet-e még nem létező jogszabály szerint járulékot fizetni; és ha nem, akkor miért igen? Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me