DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő indítvány a közbeszerzési törvényt - az 1995. évi XL. törvényt - kívánja módosítani. Valóban rövid törvényjavaslat, mindössze két paragrafusból áll. Az 1. § lényege, hogy az ÁPV Rt. is tartozzon a közbeszerzési törvény hatálya alá; a 2. § pedig a kihirdetés napján léptetné hatályba a törvényjavaslatot.
Az önálló indítvány 1. §-ában foglaltakat a kormány támogatja, hiszen a mi véleményünk szerint is ez összeegyeztethető a közbeszerzési törvény céljával, és szükséges is, hogy az ÁPV Rt. - és az indítványban foglalt körben - köteles legyen alkalmazni ezt a törvényt. Ez egyben álláspontunk szerint összhangban van az Európai Uniónak a közbeszerzésekre vonatkozó irányelveivel is. Ezen irányelvek szerint ugyanis az irányelvek alanyi hatálya körébe tartoznak többek közt az állam és a közjog által szabályozott szervezetek is. Az állam fogalmát nem határozzák meg az irányelvek. E fogalom tartalma, és ennek alapján a szerződő hatóságok - mint ajánlattevők - körének megállapítása a tagállamok jogrendszeréből következik. Az európai bíróság határozatai alapján mindazonáltal az a megközelítés érvényesül, hogy az állam mint szerződést kötő hatóság fogalmát funkcionálisan kell értelmezni, és a következő szempontok vizsgálata alapján lehet eldönteni, hogy az adott szervezet az állam fogalma körében az irányelvek hatálya alá tartozik-e, két irányból: egyrészt a szervezet összetétele, funkciója, tagjainak, menedzsmentjének kijelölése, kötelezettségei teljesítésének ellenőrzése, másrészt a szerződés többségi állami finanszírozásának feltétele. Ez alapján megállapítható, hogy az ÁPV Rt. közbeszerzési törvény alá tartozása indokolt ezen szempontok alapján is.
Úgy gondoljuk azonban, hogy az indítványnak a hatálybalépésről szóló 2. §-át módosítani szükséges. Részben a jogbiztonság érdekében indokolt, hogy az új törvény ne a kihirdetés napján, hanem az azt követő 15. napon lépjen hatályba, másrészt az egyértelmű szabályozás megteremtése érdekében e paragrafust ki kell egészíteni azzal, hogy az ÁPV Rt.-nek a törvény hatálybalépése után megkezdett közbeszerzésére kell alkalmazni a közbeszerzési törvényt. A folyamatban lévő beszerzések esetén ugyanis gyakorlatilag megvalósíthatatlan a közbeszerzési törvény alkalmazása. Azt pedig, hogy mit kell a közbeszerzés megkezdése időpontjának tekinteni, a közbeszerzési törvény 4. §-ának (2) bekezdése pontosan meghatározza.
Mindezek alapján a kormány nevében javaslom, hogy az Országgyűlés támogassa a törvényjavaslatot; egyben azt is indítványozom, hogy a hatálybalépés szabályait a fentiek szerint módosítva fogadja el.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me