KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET

Full text search

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET
KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót elnök úr. Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 1996. december 5-ei ülésén határozott a gyermekvédelemről és a gyámügyi igazgatásról szóló, 3204. számú törvényjavaslat általános vitára bocsátásáról. A bizottság tagjai - és nálunk sem volt parázs vita - egyetértettek abban, hogy nagyon fontos, nagy horderejű és közérdeklődésre számot tartó törvénytervezet van előttünk. Évek óta készülő tervezetről van szó, ami társadalmi viták, a szakemberek véleményének kikérése alapján sokat változott, és előnyére változott. A törvénytervezet készítői mindemellett elfogadják a benyújtás óta megfogalmazott javaslatokat, nyitottak a törvény szellemét erősítő módosításokra.
A törvény szellemével kapcsolatban két gondolatot szeretnék kiemelni a bizottságban elhangzott vélemények alapján; a gyermekek jogát arra, hogy saját családjukban nevelkedhessenek, és ehhez a társadalmi környezetnek, a hivatalnak minden támogatást meg kell adnia. A gyermekjóléti szolgálat mint szolgáltatás a helyi önkormányzatok feladata lenne. Hiszen a gyermek közvetlen környezetében van mód arra, hogy a segítség, legyen az életvitelhez nyújtott tanácsadás a család számára, vagy szociális vagy pénzbeni támogatás, hatékony csak akkor lehet, ha a közvetlen környezetben adódik.
A törvény szelleme, a törvénytervezet alkotóinak szándéka, hogy ne csak a bekövetkezett vészhelyzetben, hanem azt megelőző segítségre is nyújtson lehetőséget. S ez nagyon fontos gondolata a törvény szellemének, nagyon fontos a törvény szellemében. Ugyanakkor a szándék nem mindig olvasható tisztán a tervezet szövegéből. Módosító javaslatainkkal ezt a szándékot szeretnénk majd megerősíteni.
A másik gondolat, ami nálunk is felmerült, a finanszírozás kérdése. A '97-es költségvetésben már jelentkezik az az összeg, amivel elindíthatjuk a szervezet kialakítását. Ugyanakkor a gyermekjóléti és szociális normatíva, ismerve egyes önkormányzatok helyzetét és a lakosság igényeit, félő, hogy a szociális kiadásokra fordítódik elsősorban, és a gyermekjóléti szolgálat működésére kevés maradhat. Ebben az önkormányzatokat mindenképpen érdekeltté kell tenni.
Még egy gondolat a szakszerűségről. Ha az érintett hivatalok, intézmények, megfelelő jogkörrel és szaktudással rendelkező szakemberek segítségével társadalmi szintre tudjuk emelni a gyermekvédelem gondolatát, akkor hatékonyabban tudunk a megelőzéssel is foglalkozni, és csak a legvégső esetben kell a hatóságnak, az államnak beavatkozni a család és a gyermekek életébe.
A bizottság ezekkel a gondolatokkal, 2 tartózkodás mellett, 12 igen szavazattal a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me