BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Először is szeretném leszögezni, hogy tisztában vagyok a Magyar Honvédség rendkívül súlyos anyagi gondjaival, és megértem, hogy a költségvetési törvényben meghatározott bevételi kötelezettségeinek többek között a honvédelmi célokra feleslegessé vált ingatlanok elidegenítésével próbál eleget tenni. Nem tudom elfogadni viszont, hogy számos termőföld, erdő, védett természeti érték messze értékén alul úgy kerül elidegenítésre, hogy nincs biztosítva a terület művelési ág szerinti kezelése, arról pedig nem is beszélve, hogy az erdő és védett természeti területek elidegenítése egyenesen törvénysértő. Mire gondolok?
A HM által az 1995-ös év folyamán összeállított, a hasznosítandó ingatlanokról készített listán több ezer hektár termőföld, köztük néhány száz hektár erdő, védett, sőt fokozottan védett területek is szerepelnek. Egy részük már értékesítésre került magánszemélyek részére a Magyar Honvédség Fenntartási és Elhelyezési Főigazgatósága által, más részüket a HM, illetve a Kincstári Vagyonkezelő Intézettel kötött megbízási szerződést követően az ÁPV Rt.-nek adta át értékesítésre. Az értékesítések 1996. augusztusáig csak egy PM elvi jóváhagyás alapján történtek, holott az idevonatkozó jogszabályok szerint 1996. január elseje után kincstári vagyonelem értékesítésére kizárólag a Kincstári Vagyonkezelő javaslata alapján megadott pénzügyminiszteri jóváhagyást követően van lehetőség.
Érthetetlen, hogy miért kell művelés alól kivett ingatlanként értékesíteni azokat az ingatlanokat, melyek kezelői jogáról lemond a HM, azaz nélkülözhetővé válik számára, és ezzel megszűnik a magyar állam első művelési ágban való nyilvántartása. Így történhetett meg, hogy a HM kezelésében lévő értékes termőterületek ezer hektár számra művelés alól kivett ingatlanként kerülhettek eladásra.
Az értékesítésre váró ingatlanok közül 92 darabra vonatkozóan a pénzügyminiszter a kincstári vagyonkörből való kikerüléshez jóváhagyását sajnos megadta, miután ezen ingatlanok értékesítésére vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium és az ÁPV Rt. már megkötötte a megbízási szerződést. A lista 4316 hektár földterületet tartalmaz, amelyben olyan kincstári vagyonelemek találhatók, mint szántó, legelő, erdő, védett természeti terület, védett természeti érték.
Csak érdekességként említem meg, hogy a pilisszentkereszti és a pilisszentlászlói tüzelőállások is szerepelnek a listán, amelyek védett, illetve fokozottan védett ingatlanokat jelentenek.
Termőföldről van szó, a 10 hektárnál nagyobb területek esetében, ahol a 15-60 ezer forint/hektár ár meglehetősen alacsonynak mondható.
Tisztelt Államtitkár Urak! Felmérik-e az eladások előtt az ingatlanok természeti állapotát? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Mit kívánnak tenni, hogy az áron aluli értékesítések megszűnjenek?
Megvizsgálták-e, hogy az ingatlanok elidegenítésén kívül milyen más hasznosítással... (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) ...lehetett volna nagyobb hasznot elérni?
Várom szíves válaszukat. Köszönöm, elnök úr.
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me