DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az ön jelenlegi megbízatásának első parlamenti munkanapján az iránt érdeklődtem az akkor jelen lévő pénzügyminiszter úrtól, hogy mi a véleménye az állami erdőtulajdonhoz kötött vadászati jog működtetésével kapcsolatban. A miniszter úr akkor egy nagyon korrekt és pozitív, határozott választ adott kérdésemre. Ennek ellenére nem teljesen megnyugtató a dolgok menete ebben a témában, mivel - gondolom - a PM hatásköre bizonyos kettősség következtében meglehetősen korlátozott. A gyakorlat azt mutatja, a vidéken élő munkatársaim, barátaim arra hívták fel a figyelmemet, hogy sajnos az ÁPV Rt. nemcsak korábban, hanem még ma sem jár a lehető legjobb úton. Miért?
1. Az erdőkezelő részvénytársaságokat nem szabadította fel teljesen a korábbi nyomasztó, nyomatékos elvárás terhei alól.
2. A rábízott állami földterületek tekintetében távolról sem követi a PM példáját sem az állam mint tulajdonos nevében eljáró személyek kiválasztásában, sem az állami tulajdonosi érdekek következetes képviseletében.
3. Nem jár el helyesen az alapvető általános tulajdonosi jogok érvényesülésének elősegítésében, sőt néha még a tulajdonosi jogának gyakorlása körébe nem tartozó területekre is adott ki meghatalmazásokat.
Mindezeken túl most csak egy veszélyre van időm felhívni miniszter asszony figyelmét. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság kivétel nélkül százszázalékos állami tulajdonú erdőgazdasági részvénytársaságokat bízott meg az állami erdőterületek vadászati jogával kapcsolatos jogosítványok gyakorlásával. Ezzel szemben az ÁPV Rt. megbízottai közül sokan olyan természetes személyek, akik sok esetben potenciális vevői lehetnek a rájuk bízott állami vagyonnak. Úgy gondolom, ez sok veszélyt rejt magában.
Ezért nagy tisztelettel kérdezem miniszter asszonytól, mit szándékozik tenni az erdőt kezelő részvénytársaságokra korábban rakott fékek teljes feloldására, és a gondjaira bízott állami tulajdonú vadászati jognak a PM-hez hasonló jogszerű és hatékony megalapozása érdekében. Köszönettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me