DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszter Asszony! A Dunamenti és Mátrai Erőmű, továbbá az áramszolgáltató társaságok kisebbségi részvénycsomagját '95. végén, később a Tiszai Erőmű többségi részvényeinek megalázó alacsony eladása után hiába tiltakoztak a szakmai, tudományos szervezetek és a politikai erők, köztük a Kereszténydemokrata Néppárt.
Mindez azt jelentette, hogy a hazai villamosenergia-termelési kapacitás 60 százaléka és a teljes szolgáltatási, kereskedelmi vertikum a külföldi befektetők irányítása alá került. A privatizációs szerződésekben ugyanis már a kisebbségi külföldi tulajdonosok megkapták a társaságok teljes körű irányítási jogait. Így aztán üzletpolitikájukat az állami társtulajdonos érdemben nem tudta befolyásolni. A befektetők egyelőre kivárnak, és befektetés helyett csak a meglévő, megvásárolt rendszerből vonják el a profitot.
A kormány múlt év december 20-ai árrendeletében egy protekcionista, kettős keresztfinanszírozást valósított meg, ennek segítségével jövedelmet csoportosítanak át az erőműtársaságokból az áramszolgáltató társaságokba, illetve az állami tulajdonú társaságokból a privatizáltakba; miközben a privatizált áramszolgáltatók árrése 41 százalékkal, a privatizált erőművek termelői ára 27 százalékkal, a hazai tulajdonban maradt erőműveké 3 százaléknál kisebb mértékben emelkedik. Az áremelés 85 százaléka, évente közel 50 milliárd forint a külföldi irányítású társaságokba kerül. Változatlanul folyik a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság privatizálásának előkészítése. Az alaphálózat külföldi tulajdonlása gátolná a nemzeti érdekű rendszerműködtetést, és meghiúsítaná a nemzetközi villamosenergia-kereskedelemben való előnyös részvételünket. A privatizáció folytatásával a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság megfelelő tőkeerő nélkül az ellátás biztonsága érdekében szükséges erőmű-építkezéseket sem tudná érdemben befolyásolni. Így persze illúzió a kormány erőműrendszer-létesítési terve.
Kérdéseim: miért engedték át a kisebbségi külföldi tulajdonosoknak a privatizált társaságok teljes irányítását? Ki fog itt ebben az országban erőművet építeni? Ki és hogyan garantálja a törvényben előírt ellátási kötelezettséget? Miért kellett a lakosságot túlterhelve árat emelni, ha annak haszna nem a hazai rendszer fejlesztését, hanem a tőkekivitelt szolgálja? Hogyan valósul meg a törvényben előírt legkisebb költségű villamosenergia-szolgáltatás? Milyen érdekeket szolgál valóban ezek után a villamosenergia-ipar privatizációja? És végül: felismerte-e végre a kormány, hogy ezt a fajta kiárusító privatizációt azonnal abba kell hagyni. Miniszter asszony, várom válaszát. (Taps a KDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me