DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az interpelláció elején megfogalmazott feltevést és a végén levont következtetést hat állítással próbálja alátámasztani. Engedje meg, hogy először egyenként ezekre válaszoljak röviden.
A Budapest Bank 1991-ben azért nem fizetett adót, mert teljes nyereségét - törvényi kötelezettség teljesítésére és nem annak megszegésére - a céltartalék képzésére kellett fordítania. Ezzel a megoldással csökkentette a minősített kintlévőségekkel összefüggő kockázatot, és így - szemben más bankokkal - a betétesek érdekeit védte.
2. A képviselői állítás időben össze nem eső eseményeket mos egybe, ezért a valóságnak nem felel meg. A bankkonszolidáció során egyébként Bokros Lajos soha nem volt olyan döntési helyzetben, ami ezt a folyamatot meg tudta volna határozni. A törvény céltartalék képzésére vonatkozó előírásai szerint a kötelező céltartalék teljes összegét 1994. év végére kellett képezniük a pénzintézeteknek. Ez a kötelezettség nemcsak a Budapest Bank könyveiben, hanem a kereskedelmi bankok többségében veszteségnövelő tényként jelentkezett. A veszteséget - megint csak törvényi előírás szerint - az eredménytartalék terhére kellett elszámolni. A negatív eredménytartalék tőkeleszállítás útján történő rendezése közgyűlési hatáskör, s Bokros Lajos - mint tudjuk - nem egyenlő a bank közgyűlésével, így a mérlegben kimutatott negatív eredménytartalék a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelel.
Frakcióvezető úr előtt is nyilvánvalóan ismert, hogy a Tőzsdetanács választott, általános irányító testület, melynek nem tartozik jogkörébe az értékpapír-kereskedelem egyedi kondícióinak meghatározása vagy befolyásolása. Bennfentes információkhoz Bokros Lajos valóban hozzájuthatott, de ezen az alapon minden tőzsdetanácsi tagot vagy bankvezetőt lehetne visszaéléssel vádolni - hiszen elkerülhetetlen, hogy e minőségben ne tudjanak meg társaságokról fontos híreket.
Konkrét gyanú Bokros Lajos esetében soha nem merült fel.
5. Az Állami Fejlesztési Intézet székházának apportálása során az eljárás törvényes volt. Az a feltételezés pedig - és az interpelláció hangvétele ezt sugallja -, hogy a Magyar Országgyűlés kizárólag Bokros Lajos kénye-kedve szerint módosítja a törvényeket, az a volt pénzügyminiszter számára ugyan lehet hízelgő, de a Ház elé a kormány mint testület nyújtja be a törvényjavaslatait. Az intézet megszüntetésével kapcsolatos eljárás pedig a vonatkozó eljárási szabályok szerint zajlott.
6. A Polgári Bank Részvénytársaságban felhalmozott veszteségekkel kapcsolatban tájékoztatom az interpelláló frakcióvezető urat arról, hogy a bank üzletfeleivel kapcsolatban információt önnek adni nem tudok, mert a banktitok ezt nem teszi lehetővé, sőt még azt sem, hogy a tájékoztatást hivatalos, legális úton megkaphassam. Feltételezem, hogy a képviselő úr sem örülne, ha akár a párt üzleti kapcsolatai az Országgyűlés előtt kerülnének megtárgyalásra, az érintettek jóváhagyása nélkül.
Tekintettel arra, hogy 1995 első negyedévétől Bokros Lajos nem a Budapest Bank vezetője volt, így nem lehetett közvetlen rálátása arra, hogy a Budapest Bank százszázalékos tulajdonát képező Polgári Bank milyen üzletmenetet folytat.
(15.10)
Fel szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy a bank akkori ügyvezetését a Budapest Bank már leváltotta.
A felvetések alapján tehát azt kell megállapítunk, hogy a felvetések kevesek annak kimondásához, hogy Bokros Lajos törvénytelenségeket követett volna el. Megjegyzem, az elmúlt időszakban a külföldi befektetők érdeklődése és bizalma is növekszik országunk iránt, amit aligha lehetne törvénytelen intézkedésekkel elérni. Ami pedig a világbanki tisztséget illeti, le kell szögeznem, és a közvélemény korrekt tájékoztatása érdekében meg kell mondani, hogy Bokros Lajost a Világbank hívta meg főtanácsadónak. (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérem a tisztelt Házat és a képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me