DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Sokadszor - és úgy gondolom, nem is utoljára - hivatkoznak arra, hogy az elmúlt időszakban milyen törvény született. Államtitkár asszony még arra is hivatkozott, hogy ez a villamos energiáról szóló törvény alapozott volna meg itt bármit a későbbiekben. Azt, hogy meddig kell a költségfedezetet bevezetni, nem tartalmazta a törvény, azt nem tartalmazta a törvény, hogy milyen kompenzációt kell mellé tenni, és azt sem tartalmazza, hogy kinek privatizálják, hogy lehetővé kell tenni azt, hogy 50 százalék fölötti részben külföldi tulajdonosok szerezhessenek tulajdonjogot a magyar energiaiparban. Tehát ez a fajta visszahivatkozás igazán alaptalan lenne.
Azonban önöknek volt egy ígéretük: ha a villamos energia árát megemelik, abban az esetben, azzal egyidejűleg a kompenzációról gondoskodni fog a kormány. Ez az villamosenergia-áremelés minden család költségvetését súlyosan érinti, és életünk minden területére hátrányos kihatással van, mert sokkal többet kell fizetni, inflációs hatása van. De mégiscsak azzal foglalkoznék elsősorban, hogy a családoknak, az arra rászorulóknak nem teremtette meg a kormány a kompenzációs lehetőséget. Szinte nevetséges volt, hogy egy hónappal a 24,9 százalékos villamosenergia-áremelés után 1 milliárd forintot - ismétlem még egyszer, 1 milliárdot - szánt a kormány erre. Ha csak két összehasonlítást teszek, és az egyik a szakszervezetek, a szakszervezetek ennek nyolc-tízszeresét javasolták minimum összegként, és emlékezzenek a HTO-, a háztartási tüzelőolaj kompenzációra, ahol 12 milliárd forintos összeg alig észrevehető volt az állampolgárok, az arra rászorult családok és a HTO-utalványosok körében.
Kérdezem: ha az 1 milliárd mellé a kormány által javasolt alapítványba még 1 milliárdot vagy 2 milliárdot azok mellé tesznek, akik egyébként nyereségérdekeltek, és a 8 százalékos hasznukat akarják elérni - és nem jótékonysági intézmény -, mire lesz ez elegendő ma Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me