DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt gondolom, ez az ügy sokkal komolyabb annál, mint hogy pártpolitikai csatározásoknak a tárgyává lenne érdemes tenni. S azt hiszem, azt sem érdemes méricskélni, hogy melyik rendeletet és melyik törvényt kellett milyen gyorsasággal módosítani és visszahozni. Azt azonban, hogy itt reális problémafelvetésről van szó, mindannyian elismerjük. Én a magam részéről meggyőzőnek tartottam azokat az érveket, amik elhangzottak.
Számomra, aki nem vagyok a díjmegállapítás szakértője, nem volt meggyőző azonban a megoldás, hiszen egy magántársaság díjpolitikájába a kormánynak és a parlamentnek nem sok mozgástere van beleszólni. Ugyanakkor ez az ügy sokkal fontosabb annál, mint ami egy magántársaság magánügye lehet, hiszen ezek az autópálya-építések - amiket államtitkár úr is említett - egy egész nemzet számára jelenthetik a kibontakozás, illetve régiók számára az elmaradás kérdését. Olyan megoldásokat kell tehát találni, amelyek nem büntetik azokat, akik az autópályát használják, hanem bizonyos értelemben jutalmazzák. Az a cél, hogy eljusson a forgalom mondjuk a borsodi vagy a szabolcsi térségbe, és akkor az arra menő embereket nem lehet minden egyes útért valamilyen szempontból büntetni.
Én tehát fontosnak tartottam a miniszter úrnak azokat a nyilatkozatait, amelyekben nyitottságát fejezte ki valamilyen átfogó rendezés és megoldás szempontjából. Ha ez visszavásárlás, akkor visszavásárlás. Ha nem visszavásárlás, akkor nem az. De mindenesetre minden létező, elképzelhető megoldást alapvetően meg kell vizsgálni, és ennek a fényében hozni meg a döntést. Nyilvánvaló, hogy Svájc, Ausztria, Csehország és Szlovákia környezetében sok híve lesz a matricás megoldásnak; de hogy ez jobb vagy rosszabb, mint amit Barsiné javasolt, erre most itt felelőtlenség lenne nyilatkozni. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me