VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Államtitkár úr utalt arra, számítottak rá, hogy a parlament elé fog kerülni az autópályadíjak ügye. Jó lett volna, ha megelőzik ennek a botránynak a parlament elé kerülését, és talán valamilyen átgondoltabb tarifapolitikával áll elő a kormány az Országgyűlés tavaszi ülésszakának a kezdetén.
Itt azt hallottuk, össztársadalmi érdek az, hogy autópályák épüljenek az országban. Ez valóban így van. Azonban éppen az M5-ösnél tapasztalhatjuk azt, hogy össztársadalmi érdek helyett mintha valamilyen költségvetési, vagy éppen az üzemeltető cégek profitérdekei lettek volna a szerződések során az irányadóak.
Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a Közlekedési Minisztérium az elmúlt két év során két jelentősebb problémával próbált megküzdeni. Az egyik a vasút konszolidálása, amely - emlékezzünk rá - indult a mellékszárnyvasutak bezárásával. Aztán ezt egy társadalmi vita után sikerült elodázni, azonban az elmúlt két év során a vasútnak adott 106 milliárd forint sorsáról a mai napig nem kaptunk tiszta és világos képet.
Most itt van előttünk az autópályadíj ügye, és örömmel hallhattuk, hogy a kormánynak most már lesz autópályadíj-politikája, és a kormányban végre elkezdődik az a munka, amit már a koncessziós szerződések megkötése előtt el kellett volna kezdeni. Kétségtelen tény, hogy Európa legdrágább autópályáján lehet autózni az M5-ösön, és nem sikerült a kormánynak érvekkel elmagyaráznia azt, hogy miért került sor erre a helyzetre. Ezért mi úgy ítéljük meg, hogy joggal tiltakoznak azon települések polgármesterei, akik az autópálya mellett élnek.
Osztom és egyetértek Barsiné Pataky Etelkának azzal a véleményével, hogy ez az autópályadíj irreálisan magas. Ez arra ösztönöz, hogy ezt az autópályát elkerüljék. Nem hiszem, hogy az lett volna a cél a kormányzat részéről is, hogy autópálya helyett mellékutakon, több települést átszelve kelljen az embereknek a fővárosba eljutniuk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me