BLEYER JENŐ

Full text search

BLEYER JENŐ
BLEYER JENŐ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Napok óta folyik a nyugdíjreform vitája a Házban. Az ország lakossága érdeklődéssel figyeli, mert ez a reform szinte minden családot érint valamilyen formában. A családokon belül is folynak a viták a reformról.
Úgy érzem, a társadalom reagálásáról néhány szót kell mondanom. Az új nyugdíjtörvény a félelmet és a bizonytalanságot fokozza, ugyanakkor reményeket is kelt. A bizonytalanság abból adódik, hogy az érdekeltek nem értik, nem látják tisztán a róluk folyó vitát. Olyan véleményekkel ijesztgetik a lakosságot, hogy a beterjesztett javaslat számukra fenyegető veszélyt jelent. Sokan viszont ahhoz fűznek reményeket, hogy a jövő év elejétől kedvezőbb helyzetbe kerülnek. Nagyon fontosnak tartom: a parlamenti vita helyesen tájékoztassa az érintetteket, hogy mi történjen, mi a törvény lényege, milyen konkrét változások várhatók.
Felszólalásomban arról a törvényrészről szeretnék szólni, amely a mai nyugdíjasokat közvetlenül érinti.
Nyugdíjastársaim véleménye szerint is nyugdíjreformra szükség van. Hazánk lakosságának 30 százaléka különböző módon nyugdíjban részesül. A törvényjavaslat szerint a változás e réteget nem érinti hátrányosan, sőt egyes csoportokat kedvezően; ilyen az özvegyi nyugdíjak többsége és a többi nyugdíjas is nagyobb biztonságot kapna.
A jelenlegi törvénytől eltérően a tervezet jobban figyelembe veszi a szolgálati időt, valamint a befizetett járulékokat. Jobban megfelel a biztosítási elveknek, és lehetőséget ad az egyéni érdekeltség érvényesítésére. E rendszer nagyobb biztonságot fog jelenteni a mai és a mindenkori nyugdíjasok számára. A törvénytervezet folytatása azoknak a lépéseknek, amelyeket a nyugdíjkorhatár emelésével és egyéb intézkedésekkel megkezdtünk.
Kétségtelen, a törvénynek vannak olyan részei, amelyek egyes nyugdíjascsoportoknak más ellátást biztosítanak. A különbség az ellátás formájában van, de a törvénytervezet biztosítja az ellátást a rászorultaknak. Mi - a nyugdíjas generáció - csak olyan törvényt tudunk elfogadni, amely olyan szociális intézkedéseket tartalmaz, melyek a ma és a közeljövő idős embereit nem hagyják ellátás nélkül. Erre nagy figyelmet fordítunk a törvény részletes vitájánál és a végrehajtási utasításoknál.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A továbbiakban szeretnék beszámolni arról, hogy a törvényjavaslat vitájának milyen előzményei voltak.
A tervezetről számos egyeztetés történt. A pénzügyminiszter úr, a népjóléti miniszter úr részt vett a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökségi ülésén, ahol beható eszmecserét folytattunk a készülőben lévő nyugdíjreformról. A másik nagy nyugdíjasszervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete vezetőivel együtt több esetben szakmai egyeztetést folytattunk. E két nagy szervezet magában foglalja az ország nyugdíjas társadal-mának döntő részét. Ezekből a megbeszélésekből meg kell állapítani, hogy igen eredményesek voltak, és mód nyílott az azonos érdekérvényesítés kialakítására.
Külön szeretnék szólni az Idősügyi Tanácsról, mely eddig két ízben és a jövő héten még egy alkalommal foglalkozik a nyugdíjreform kérdéseivel. Nem gondoljuk, hogy az előttünk lévő javaslat minden szempontból tökéletes. Azonban el kell mondanom a magam és a nyugdíjastársaim nevében, hogy ezt az előttünk lévő törvényjavaslatot megfelelő módosításokkal el lehet fogadni. Mint azt a nyugdíjasszervezetek levelében leírtuk, két kérdés van, ami a mai nyugdíjasok számára igen jelentős. Az első és legfontosabb a nyugdíjas-társadalom egésze szempontjából a nyugdíjemelés módszere. A törvénytervezet 1998-ban az árváltozáson felül 3 százalék emelést tartalmaz. Ezzel szemben a nyugdíjasok igénye - mint azt levelünkben is és tárgyalásunk alkalmával is kifejtettük -, hogy legalább két évig maradjon meg a számunkra előnyösebb nyugdíjemelés rendszere. Örömmel nyugtázzuk, hogy a kormány - reagálva erre az igényünkre - elfogadta, hogy 1998-ban és 1999-ben a nettó bérnövekedéshez kapcsolódjon a nyugdíjemelés. E témában egy nyitott kérdésünk van, amellyel kapcsolatban ma fogunk harmadszor tárgyalni a pénzügyminiszter úrral és a népjóléti miniszter úrral.
Itt arról kell döntenünk, hogy a nyugdíjemelésnél befogadjuk-e az özvegyi nyugdíjak összegét. A második, számunkra még nyitott kérdés az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatos. Valamennyi nyugdíjasszervezet kívánsága, hogy 1998. január 1-jétől minden nyugdíjas özvegy, akinek elhunyt házastársa nyugdíjjogot szerzett, kapjon özvegyi nyugdíjat. Ennek megvalósítása érdekében több módosító indítványt kívánunk benyújtani. Arra kérem a kormányt és a képviselőtársaimat, hogy indítványaink elfogadását támogassák.
(12.20)
A nyugdíjas-társadalom stabil, kiszámítható nyugdíjrendszert kíván, azt várja a nyugdíjreformtól, hogy ezt a kívánságunkat megvalósítsa. A nyugdíjasszervezetek azt szeretnék, hogy mihamarabb, de legalább júliusban megszülessenek a döntések, mert az új rendszer bevezetése igen nagy és jelentős munkát igényel.
A nyugdíjas-társadalom arra kéri képviselőtársainkat - ellenzékieket és kormánypártiakat egyaránt -, hogy a nyugdíjreform elfogadását segítsék elő.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me