DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Semmi esetre sem vitatkoznék Boross Péter képviselő úrral, hiszen annál jobban félem kiváló debatteri képességeit, és nem is vitára ad okot egyetlen megjegyzése, csak szeretném a magam álláspontját azzal kapcsolatban elmondani, amit ő említett. Ő azt mondta, hogy aki meggyőződéssel érvel a jelenlegi vegyes nyugdíjrendszer mellett, az valamiről nem tud eleget. Én azok közé tartozom, akik a vegyes rendszer mellett meggyőződésből és nem politikai indíttatásból érvelnek.
Szeretném elmondani, hogy magam is igyekeztem nem tudom hány - mert nem számoltam - tanulmányt elolvasni és szakértőt megkérdezni; ezek a tanulmányok és szakértők nem arról voltak híresek vagy nevezetesek, hogy támogatták volna a vegyes rendszert, hanem ez mind olyan tanulmány volt, amelyik a vegyes- vagy tőkefinanszírozási rendszer lehetséges hibáit sorolta fel. Sőt, egy magánlátogatáson meglátogattam azt a cambridge-i professzort, aki a legnagyobb irodalmi közleményszámmal rendelkezett - éppen a tőkefedezeti pénztárak finanszírozását illetően, aki kifejezetten azzal foglalkozott, hogy a gyenge tőkepiaci fejlettségű országokban vajon mekkora kockázata van egy ilyen rendszer bevezetésének.
Mindezek ismeretében is azt mondom, hogy a támogatók magabiztossága nem abból adódik, hogy hibátlannak vagy hibátlanul megvalósíthatónak és kockázatmentesnek tartjuk a vegyes finanszírozású rendszert, hanem csak abból a mérlegelésből, hogy ha bármely rendszer előnyét és hátrányát az eddigi tapasztalatok alapján - és magyarországi történetet is jól ismerve, mérlegelve - összehasonlítjuk, akkor vajon ez a mérleg billenthető-e a vegyes finanszírozású rendszer oldalára. Én azt mondom, hogy igen; és az a véleményem, hogy módosító javaslatokkal sok tekintetben - például a gyereknevelés tekintetében a képviselő úrral egyetértve - lehet jó vegyes finanszírozású rendszert csinálni a kormány javaslatából.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me