DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Többedszer alakul ki vita azon, hogy vajon miért beszélnek az ellenzéki képviselők arról, hogy a már nyugdíjban lévők sorsa bizonytalanná válik és nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Több alkalommal elmondtuk már, most megismétlem, és nem ellenzéki képviselőtől származó idézettel is alátámasztom.
Abban az esetben, ha a reformot úgy szándékozik megvalósítani a kormány, hogy hiányt állít elő a nyugdíjbiztosításban - amit valahonnan fedezni kell, ha a költségvetésből, mert máshonnan nincs forrás, akkor a költségvetésből -, akkor ennek a fedezetét is meg kell teremteni valahonnan. A mindenkori döntéshozó kormány és a mindenkori parlament óriási dilemma előtt fog állni, hogy azt a mértékű államháztartási hiányt, ami nem világosan és pontosan tervezhető most, hogyan fedezze. És óriási nyomás alatt lesz a kormány és a döntéshozó, hogy többek között úgy csökkentse a hiány mértékét, hogy a nyugdíjemelések szintjét nem azonos szinten tartja.
Gondolják csak végig, hogy az elmúlt években milyen viták voltak, hogy mi az a nyugdíjemelés, bruttó vagy nettó, egyénenként vagy átlagosan számítható, és hogy most is az a kérdés, hogy az özvegyi nyugdíjakat vajon az összes nyugdíjra szánt összegből fogja-e fedezni a kormány, vagy pedig külön összeget biztosít erre!
És akkor most az idézet - a Világbank szakértőjétől idézek, nem ellenzéki képviselőtől:
(12.10)
"A reformot elsősorban adósság felvállalásával finanszíroznák, vagyis az explicit adósságot implicit adóssággal helyettesítenék. Ennek a stratégiának a növekedésre gyakorolt hatása igen korlátozott, és az átállás terheit teljes mértékben a jövő generációkra hárítja. Ezen felül a hivatalos állami deficitben és a deklarált államadósságban bekövetkező hirtelen növekedés komplikációkat okozhat egy olyan ország számára, mely már most is azon munkálkodik, hogy csökkentse ezt a deficitet és a súlyos adósságterhet." (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem ellenzéki képviselő mondta, hanem világbanki szakember. Köszönöm a figyelmüket.
(Gaál Gyula: Nem mondott olyat, amivel mi vitatkozunk! - Dr. Pusztai Erzsébet: Na ne viccelj! - Gaál Gyula: Semmi vitám nincs azzal, ami elhangzott!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me