DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtáraim! Nagy figyelemmel hallgattam Bernáth Varga Balázs képviselőtársam gondolatait, és eszembe jutott Széchenyinek az a gondolata, hogy minden időben volt és lesz is panasz, de az igen különbözik a javítani kívánástól. A másik, amit meg szeretnék említeni: abban egyetértek Bernáth Varga Balázs képviselőtársammal, hogy a hagyományoknak, a szokásoknak, a hosszú idő alatt kialakult erkölcsi normáknak nagy szerepük van a társadalombiztosítás és nyugellátás törvényjavaslatának kialakításánál is. Magyarul az emberi tényezőknek.
Én is egyetértek azzal, hogy a nyugdíjrendszer nemcsak fiskális, pénzügyi kérdés, hanem elsősorban szociális kérdés. Azonban azt már megkérdőjelezem - és ezt már több ellenzéki képviselőtársam felvetette -, hogy hiányolják a háttér-információt a törvényjavaslat elkészítésénél. Hadd említsem meg azt, hogy az illetékesek valamennyi képviselő számára fontos nemzetközi információkat, tanulmányokat adtak át. Én megszámoltam, kedves képviselőtársaim: huszonöt szakkönyvet használtak fel a törvényjavaslat összeállítói a törvény megalapozásához. Még egyszer ismétlem: huszonöt, nemzetközileg is elismert, nagyon nagyszerű szakkönyvet. Ezeket a szakkönyveket a törvényjavaslat összeállítói a kiadványokban meg is jelölik. A Pénzügyminisztérium és a Népjóléti Minisztérium nyugdíj-munkacsoportja olyan háttér-információkkal is szolgál, amelyek segítségével az egyéni életpálya-vizsgálatokat, a makrogazdasági számításokat és ezen kívül az Európai Unió nyugdíjrendszerét is részletesen áttekinthetjük.
Jól tudom, hogy a társadalomkutatóknak ebből a szempontból nagy szerepük van. De azt valamennyi képviselőtársamnak el kell ismernie, hogy a társadalomkutatók hátrányban vannak a természet kutatóival szemben, mert kísérletezésre nincs lehetőségünk, és nem rendelkezünk olyan mértékben szilárd és állandó értékkel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint a természet kutatói. A bizonytalansági tényezők egy ilyen törvényjavaslat összeállításánál természetesen megvannak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de azért az előterjesztők ezeket a bizonytalansági tényezőket erősen leszűkítették.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me