RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Nagy figyelemmel hallgattam Béki Gabriella képviselő asszony hozzászólását. Az elmúlt vita, amely itt, a parlamentben a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos volt, bizony arról győzött meg, hogy van aggodalom, és hála istennek, a kormánypártok soraiban is van aggodalom. S nem igaz annak a néhány kormánypártinak a hozzászólása, amely egy-egy fennhangon arról szólt, hogy az ellenzék bizony gátolni akarja a nyugdíjtörvény meghozását, és gátolni akarja azt, hogy már jövőre jobb helyzetbe kerüljenek a nyugdíjasok.
Azt hiszem, ez a hozzászólás kellő mértékben és mértékletességgel bizonyította, hogy a nyugdíj-átalakulásnak lesznek vesztesei is, és lesznek nyertesei is. Ha megnézzük a mai jövedelemskálát - képviselő asszony is hivatkozott erre -, a személyi jövedelemadót, amely mégis valamilyen formában mérvadó, akkor azt kell látni, ha nem is pontos számokat mondok, hogy ma az adózó állampolgároknak valamivel több mint 10 százaléka rendelkezik a jövedelem majdcsak 50 százalékával; a másik 90 százalék rendelkezik a jövedelem másik 50 százalékával. Tessék elosztani ezeket a jövedelmeket, hogy kik milyen terhet fognak vállalni, és kik lesznek a nyertesei, kik lesznek a vesztesei ennek az átalakulásnak.
(9.40)
Van egy mondás, amely úgy szól, hogy ifjainkkal és véneinkkel együtt kell menetelnünk az élet minden napján. Azt hiszem, amikor itt a parlamentben mi, képviselők a felelősségvállalásról szólunk és a jövő nyugdíjasainak, de a jövő ifjainak is jövőképet rajzolunk fel, akkor világosan - és nyilvánosságot nem kímélve - egységes vagy közel azonos álláspontot kell képviselnünk, mert a társadalom széles rétegeit érintő kérdésekben csak úgy lehet egységes álláspontot képviselni, ha abban széles egyetértés van.
Nagyon remélem, a kormánypártok meg fogják fogadni - az Alkotmánybíróság döntése alapján is -, hogy ezt az általános vitát nem azért kell most lezárni és a törvényt is meghozni a nyári ülésszak végén, mert ezt már januárban be kell vezetni, hanem mert még a nyári időszakban nagyon sok olyan gondolat felmerülhet, amely a szeptemberi ülés kezdetén javíthatja, módosíthatja - és nemcsak az ellenzéknek, a kormánypártoknak a javára is - ezt a törvényt.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me