KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy képviselő úr egyetértett azzal, hogy '95-ben a stabilizációs intézkedések során a háztartási tüzelőolaj árába beépült a fogyasztási adó, és nem közömbös az, hogy hogyan alakult az elmúlt évek során ennek a körnek a támogatása, illetve a támogatotti kör.
1995-ben a pótköltségvetés 5 milliárd forintot juttatott hto-támogatásra. A felhasználásra vonatkozó adatok szerint a hozzájárulás mintegy 23 százalékát fűtéskorszerűsítésre, 42 százalékát hto-költségek mérséklésére fordították. Jelentős volt továbbá az egyéb fűtési költségekhez kapcsolódó támogatás ebből a forrásból. Ekkor mintegy 60 ezerrel csökkent a tüzelőolajat használó háztartások száma. '96-ban 7 milliárd forintot biztosított a központi költségvetés hto-támogatásra, számításaink szerint '96. év végére további 80-90 ezerrel csökkent a tüzelőolajat használó háztartások száma. Tekintettel arra, hogy a háztartások egy része továbbra sem tudott más, gazdaságosabb fűtési módra áttérni, az 1997. évi költségvetés további forrást biztosított a tüzelőolaj-felhasználás támogatására, illetve fűtéskorszerűsítésre. Ennek mértéke 5,7 milliárd forint volt, ami beépült a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladataihoz kapcsolódó normatív állami hozzájárulás összegébe.
Az elosztás sajnos nem volt a legszerencsésebb. Meg kell állapítanunk, illetve már meg is állapítottuk, hogy a magas tüzelőolaj-fogyasztási arányt mutató településekre nézve kedvezőtlen hatású volt. Ezen települési körben a '97. évi normatív hozzájárulás összege jelentős mértékben alacsonyabb, mint a '96. évi normatív támogatás, és éppen ezért, ennek hatására a szükséges korrekciókra vonatkozó elgondolásainkat kidolgoztuk. Ezek most egyeztetés alatt vannak, és reményeink szerint a második félévre a szükséges döntés megszületik.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me