DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! (Varga Józsefhez:) Sajnos az egészségügyi hozzájárulás bevezetése nem oldotta fel azt a problémát, amit ön itt emlegetett, hiszen az egészségügyi hozzájárulás nem biztosítási jogviszonyt jelent.
Ma Magyarországon ennek a bevezetésével semmivel se jutottak közelebb a biztosítási elvhez, hiszen ha valaki nem fizeti az egészségügyi hozzájárulást, nem tagadható meg tőle az egészségügyi ellátás. Azért, mert nem biztosítási jogviszony, ezért mondom, hogy rossz a konstrukció, mert nem teremt érdekeltséget. Valahogy mindent meg lehet oldani: annak a kérdését is, hogy tőkejövedelemből él az illető.
Meg kell teremteni a biztosítási jogosultság ellenőrizhetőségét - és ez nem az, ami a törvényben van, nem a taj-szám. Meg kell teremteni az egyéni járulékfizetést, és akkor meg tudja teremteni azt, hogy ha valakinek nincs fizetése, de van jövedelme, akkor csatlakozzon a rendszerhez, mert máskülönben nem kap egészségügyi ellátást. Az egészségügyi hozzájárulás nem ilyen - és ezt most már az Alkotmánybíróság is elmondta -: ez egy adó jellegű bevétel. Ez egy egészségügyi adó, aminek semmi köze nincs ahhoz, hogy a beteget biztosítási alapon szabad-e ellátni vagy nem szabad. Tehát lecsökkentették egy oldalról a járulékot, és a másik oldalon olyan összeget vezettek be, aminek semmi köze nincs a biztosítási jogviszonyhoz - ez a rossz megoldás. Ezért mondtam, hogy rossz, és rossz is lesz, ha ebben a konstrukcióban marad.
A következő pedig: az ellenzék nem azt mondta, hogy nem vesz részt a vitában - úgy en bloc -, hanem azt mondta, hogy nem vesz részt a vitában akkor, ha nem lehet normális vitakörülményeket teremteni. És többek közt annak is az eredménye lett, hogy a házbizottságból kivonultunk, mert ha képviselőtársam hallotta volna a saját frakcióvezető-helyettesének a hozzáállását, amiben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az aggályainkra és a problémáinkra azzal válaszolt, hogy "nem érdekes, majd megszavazzák", akkor tudná, hogy miért jöttünk ki a házbizottságból.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me