CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagy esemény történt az elmúlt vasárnap Krakkóban: a magyar múltra visszatekintve immár glóriásan is szentként láthatjuk Nagy Lajos királyunk lányát is, a nagy Árpád-házi szentek után.
Úgy vélem, hogy egy szentté avatásnak alapvetően vallási tartalma van; azonban minden szentté avatásnak, úgy gondolom, politikai üzenete is. A középkorban a nagy Árpád-házi szentek szentté avatásánál tulajdonképpen az volt a politikai üzenet, hogy megszilárdult a középkori magyar állam. Hedvig Jadwiga szentté avatásánál én azt a politikai üzenetet érzem, hogy egy térségben vagyunk, mintegy Kelet-Európa szentjeként lehetne rá tekinteni, s ezen túlmenően talán még Európa szentjeként is üdvözölhetjük.
Kelet-Európa szentjeként azért tekinthetünk rá, hiszen édesanyjának az ereiben bosnyák vér folyt, a férje litván fejedelem volt, később lengyel király, ő pedig mint a magyar király lánya került a lengyel trónra. Ez egy kelet-európai egység felé mutató valami. Európainak azért nevezném - Európa szentjének -, mert emlékeztetek rá, hogy az Anjou királyi család Franciaországból származott, de a magyar Anjouk lánya volt. Franciaországból származott, ugyanakkor egész Európát átszőtte az akkori Anjou-család, Angliában a Plantagenet-ek, Olaszországban a nápolyi Anjouk - és tulajdonképpen ezen az ágon kerültek Magyarországra.
Ilyen módon mi is üdvözöljük ezt a nagy eseményt mint a kelet-európai térség, egész Európa minél hamarabbi egységes szellemű kialakulásának az eseményét. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me