DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Vannak talán olyanok, akik nem tartják halaszthatatlanul fontos politikai ügynek, hogy 1997. június 8-án Krakkóban II. János Pál pápa, a katolikus világegyház feje milliónyi hívő előtt szentté avatta Hedvig királynét, Nagy Lajos királyunk harmadszülött leányát, a litvánok keresztény hitre térítőjét.
Nagy Lajos, a lovag király, aki eszményképének Szent Lászlót tekintette, a vallásnak, az erkölcsnek buzgó híve volt, imával és fegyverrel is terjesztette a hitet a Balkánon. Mivel fiú utóda nem volt, családi politikája arra irányult, hogy két, életben levő lányára hagyja hatalmas birodalmait. Hedviget, akit először a magyar trónra szánt, már négyéves korában eljegyezte Ausztriai Vilmossal, de végül is a diplomáciai huzavonák után Jadwiga néven 1384-ben lengyel királlyá koronázta a gnieznói érsek. 1386-ban Krakkóba érkezett Jagelló litván nagyfejedelem, és felajánlotta a maga és népe megkeresztelkedését cserébe a nagyon szép - Vörösmarty Mihály külön legendában ír róla - Hedvig kezéért. Ez a házasság biztosította a lengyel-litván perszonáluniót, Litvánia keresztény hitre térését, és lett Hedvig a Jagelló-család ősanyja.
Az Árpád-házi szent életű királylányok - Szent Erzsébet, Margit - példájára Hedvig is a betegek, a szegények istápolója, az árvák, elesettek gyámolítója lett. Jóságáért, életszentségéért már életében legendák szóltak róla, és amikor 1399-ben, 26 évesen meghalt, a krakkói Wawel székesegyház főoltára alá temették, s nem a királyi kriptába, mert biztosak voltak kortársai közeli szentté avatásában - pedig arra közel 600 évig várni kellett. 1950 óta szorgalmazta akkor még Karol Wojtyla krakkói érsek Hedvig boldoggá avatását, majd szentté avatását. Közel egy hete lett Szent Hedvig a két baráti népnek közös szentje.
Ezt a barátságot, amely évszázadok múlva, például 1848-ban a lengyel légió hősi harcaiban, 1939-ben a lengyel menekültek bátor magyar mentésében is testet öltött, az ilyen események alapozták meg.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me