DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon örülök annak, hogy a Házban egyetértés mutatkozott abban: ez egy olyan probléma, amit bizony a szülők nem mindig tudnak könnyen és egyszerűen megoldani, hogy nyáron mi legyen a gyerekekkel. Nemcsak abban az értelemben, hogy legyen, aki vigyáz a gyerekre, hogy mit csinál a gyerek, hanem abban az értelemben, hogy ha lehet, akkor hasznosan, tartalmasan és úgy töltsék el a nyári szünetet, hogy az valóban vakáció legyen, a gyerek szellemileg, testileg föl tudjon készülni a következő oktatási évre. Magam is kétgyerekes anyaként tudom, hogy ez milyen problémát jelent.
Örülök annak, hogy abban is egyetértés mutatkozott: ez nem az állam dolga, pontosabban nem csak az állam dolga, van az államnak is ebben feladata, van az önkormányzatoknak és van a civilszférának.
Azt hiszem, két percben nem lehet azt értékelni, hogy ki hogyan teljesíti az ezzel kapcsolatos feladatait és tevékenységét.
A hátralévő időt arra szeretném felhasználni, hogy beszéljek röviden a civil szféra teendőjéről, hogy ez hogyan alakul, mi az, amiben az állam, illetve az önkormányzatok segítséget, támogatást tudnak nyújtani a civil szférának, hogy ellássák ezt a tevékenységet.
(8.20)
Én örömmel tapasztaltam azt, hogy néhány településen összefogtak a szülők és a pedagógusok, és szerveztek olyan táborokat, nyári elfoglaltságot, amiket kisebb csoportokban is meg lehetett oldani, mert nem biztos, hogy mindig egy iskola keretében lehet ezt a legjobban megszervezni. Én láttam olyat, amikor 5-10-15 szülő szervezte azt meg, hogy szülői, illetve pedagógusfelügyelettel, szervezetten vitték el a gyerekeket strandolni, versenyeket és játékos programokat készítettek elő a gyerekeknek. De más civil szervezeteknek is találtam és tapasztaltam jó példáit, így például a Szocialista Párt pedagógus tagozata minden évben rendszeresen megszervezi az okosodó tábort, ahol a pedagógusok - természetesen díjazás nélkül - önkéntesen nagyon sok kisgyereknek szereztek nagyon szép és maradandó élményt a csillebérci okosodó táborban. Természetesen ez a táborozási forma is, mint sok más, anyagi problémákkal küszködik, mert a tényleges működési költségeket a szülők egy része nem tudja biztosítani. Azt gondolom, azoknak az állami forrásoknak, amelyeket pályázat útján ilyen célokra el lehet nyerni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), az összegét valóban érdemes körültekintően megvizsgálni a költségvetés tárgyalásakor.
És amit Szabad György képviselő úr elmondott, hogy (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) erre emlékeztetni fognak, én a magam részéről támogatni tudok egy ilyen kezdeményezést. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me