KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közalkalmazottak jogállásáról szóló '92. évi törvény hatálybalépése óta több ízben, legutóbb a '97-es költségvetési törvény részeként módosult. A közalkalmazottak nyelvpótlékáról meghozott alkotmánybírósági döntés, a munka törvénykönyve módosítása, valamint a mindennapi gyakorlat ugyanakkor olyan problémákat vetettek fel, amelyek miatt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása most is szükségesnek mutatkozik.
A törvényjavaslat tartalmilag három részre bontható. Az első részt a közalkalmazottak nyelvpótlékára vonatkozó szabályok módosítása jelenti. Az Alkotmánybíróság '97. június 30-i hatállyal megsemmisítette azt a rendelkezést, mely szerint nem jogosult idegennyelv-tudási pótlékra a nyelvtanár, a tolmács, valamint a fordító munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott. A probléma az, hogy a törvény hivatkozott rendelkezése az említett munkakörökben a nyelvpótlék kifizetését általában és teljeskörűen tiltja, így például a nyelvtanár munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott részére akkor sem fizethető nyelvpótlék, ha az általa tanított nyelvismereten túl további nyelvtudással is rendelkezik.
Az alkotmánybírósági döntés értelmében a nyelvpótlék fizetése nem tiltható meg azon az alapon, hogy más nyelv ismerete egyenesen munkaköri kötelesség. Olyan szabályozást kell tehát kialakítani, mely szerint a munkakör betöltéséhez nem szükséges, de a kollektív szerződés szerint indokoltnak minősülő további nyelvismeret esetén az érintett közalkalmazott nyelvpótlékra jogosult.
Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság a vonatkozó rendelkezést 1997. június 30-ával semmisítette meg, a törvény ezzel összefüggő korrekcióját sürgősen el kell végezni. A javaslat sürgős tárgyalását elsősorban az Alkotmánybíróság hivatkozott döntésében foglaltak még megfelelő időben történő teljesítése indokolja.
Tisztelt Ház! A javaslat második csoportja a munka törvénykönyve folyamatban lévő módosításához kapcsolódik. A munka törvénykönyve jelenlegi módosításának egyik alapvető célja a munkáltató jogutódlásakor, valamint a tömeges létszámleépítéskor a munkavállalók védelmének biztosítása, illetőleg az ehhez kapcsolódó európai uniós irányelvek harmonizációja.
A közalkalmazotti törvény szervesen kapcsolódik a munka törvénykönyvéhez. Minden olyan esetben, ahol a közalkalmazotti törvény nem zárja ki a munka törvénykönyve valamely rendelkezésének alkalmazását, a közalkalmazottak esetében a munka törvénykönyve rendelkezéseit is alkalmazni kell.
A munka törvénykönyve módosítására vonatkozó törvényjavaslat a közalkalmazotti törvény szükséges módosítására vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazza. Az önálló közalkalmazotti jogállásról szóló törvénymódosítás egyeztetése a rendelkezéseknek további, speciális szabályokkal való kiegészítését tette szükségessé. Így például egyértelművé vált, hogy az e területen működő kis létszámú intézményekre tekintettel a csoportos létszámcsökkentés fogalmát a húsz fő alatti munkáltatók esetében is indokolt meghatározni. Felmerül továbbá, hogy e körben a létszámcsökkentésre vonatkozó döntés meghozatalára alapvetően nem munkáltatói, hanem magasabb: kormány-, miniszteri, illetőleg fenntartói szinten kerül sor.
(19.20)
Ezért a javaslat a döntést hozó szervek szintjének megfelelő érdekegyeztető tanácsban külön egyeztetési kötelezettséget ír elő. Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy a Magyar Honvédség létszámát az Országgyűlés hagyja jóvá, a honvédelmi minisztert e külön egyeztetési kötelezettsége alól mentesíti. Mivel a munka törvénykönyve módosítása hatálybalépésének várható időpontja 1997. július 1-je, annak érdekében, hogy a közalkalmazotti törvény tartalmilag kapcsolódó módosítása ugyanezen időponttól hatályba lépjen, indokolt volt a javaslat sürgős tárgyalásbavétele.
Tisztelt Ház! A gyakorlat által felvetett egyes problémák szintén olyanok, amelyek minél előbbi rendezést igényelnek. A háziorvosokkal kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán, de nemcsak a háziorvosokat érintően, szükségesnek mutatkozik a törvény hatályának tágítása. A helyi önkormányzattal közvetlenül jogviszonyban álló személyek, például háziorvosok, a házigondozó-szolgálat tagjai a közalkalmazotti, a köztisztviselői törvény és a munka törvénykönyve együttes értelmezéséből következően munkaviszonyban állnak. Abban az esetben azonban, ha az önkormányzat valamely lakossági közszolgáltatás ellátására intézményt alapít, ugyanezen személyek közalkalmazotti jogviszonyban látják el feladataikat. A közvetlenül vagy közvetetten, de végül is egyaránt az önkormányzat számára munkát végző személyek tehát attól függően állnak munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban, hogy az önkormányzat létesít-e intézményt vagy sem az adott feladat ellátására.
Az, hogy például az önkormányzattal jogviszonyban álló háziorvosok munkaviszonyban állnak, a gyakorlatban állandó értelmezési problémát jelentett. Függetlenül attól, hogy az érintett tárcák többsége minden alkalommal egyértelműen így foglalt állást, a gyakorlatban e személyeket közalkalmazottnak tekintették.
A probléma megszüntetése érdekében javaslatunk akként rendelkezik, hogy az önkormányzatok, illetve az önkormányzat által alapított intézmények által foglalkoztatott személyek egyaránt közalkalmazotti jogviszonyban állnak. A hatály kiterjesztése speciális és átmeneti szabályok beiktatását is szükségessé teszi. Ennek keretében a javaslat e törvény erejénél fogva az érintett személyek munkaviszonyát közalkalmazotti jogviszonnyá alakítja át. Az érintettek védelme érdekében beiktatott garanciális szabályok szerint a közalkalmazott illetménye e jogviszonyváltás eredményeként nem csökkenhet, ezen túlmenően az önkormányzatnál munkaviszonyban töltött időket minden szempontból közalkalmazotti jogviszonyban töltött időként kell figyelembe venni.
Az ügyelet jogi szabályozásának kérdése - összetettségére tekintettel -, annak teljes körű tisztázása, és az esetlegesen szükségessé váló további szabályozás elvégzése a jelen módosítás kapcsán nem oldható meg. Ugyanakkor a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsával való egyeztetés során az ágazati vezetések, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az ügyelet teljesítésével és szabályozásával összefüggésben szintén számos problémát vetett fel.
Minderre figyelemmel javaslatunk - a probléma átmeneti rendezéseként - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben szereplő felhatalmazó szabályt módosítja. Eszerint a miniszter, amely az önkormányzati intézményeket is érintő területen a kormányt jelenti, nemcsak az ügyelet elrendelésének feltételeit, hanem az ügyeleti díj mértékét is szabályozhatja. Ezáltal egyértelműen lehetőség van az adott ágazatot érintő, az elrendelés és a díjazás szempontjából is megfelelő speciális szabályok megalkotására.
Ezzel egyidejűleg a kérdéskör és a vonatkozó szabályozás teljes áttekintése is megkezdődött. Az egészségi kockázatok között végzett munkához kapcsolódó pótlék a gyakorlatban ugyancsak problémákat vetett fel. A mostani módosítás a pótlékra jogosító védőeszköz fogalmát s a pótlék mértékét pontosítja, illetőleg korrigálja. A javaslat értelmében a közalkalmazott akkor jogosult pótlékra, ha védelme csak egyéni védőeszköz olyan állandó vagy tartós használatával valósítható meg, amely a közalkalmazott számára fokozott megterhelést jelent. Emellett a javaslat szerint, például a védőeszköz viseléséből adódó megterheléstől függően, 30-100 százalékos mértékű pótlék állapítható meg. Ezzel kapcsolatban jelezni szükséges, hogy a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának munkavállalói oldala, különös tekintettel az EDDSZ-re, a hatályos szabályok olyan módosítását, amely az egységesen 100 százalékos pótlék helyett 30-100 százalékos pótlék megállapítására ad lehetőséget, nem támogatja.
Tisztelt Ház! A munka törvénykönyve folyamatban lévő módosítása a szakszervezeti tisztségviselők védelme, illetve a szakszervezetek jogai tekintetében számos újabb rendelkezést fogalmaz meg. A mostani javaslatunkban a munkavállalói oldal kezdeményezésére ilyen jellegű rendelkezések ugyancsak szerepelnek. A közalkalmazotti területen az érdekegyeztetés lefolytatására helyi önkormányzati szinten is sor kerül, sőt, néhány területen az önkormányzati szintű egyeztetés a munkáltatói szintű egyeztetésnél nagyobb jelentőséggel bír. Ezért indokolt, hogy az érintettek megállapodása alapján lehetőség nyíljon az egyes munkáltatóknál meglévő, szakszervezeti taglétszám alapján járó munkaidő-kedvezmény összevonására. A javaslat 2. §-a ennek megfelelő törvényi szabályozást tartalmaz.
Tisztelt Ház! A javaslatban foglaltaknak a szociális partnerekkel történő egyeztetése megtörtént. A Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa - az egészségkárosító kockázatok között történő munkavégzésre tekintettel folyósított pótlék mértékére vonatkozó rendelkezés kivételével - a javaslatban foglalt szabályozással egyetértett. A felmerült problémák megfelelő rendezését, úgy vélem, eredményezi ez a javaslatunk. Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy a közalkalmazotti törvény módosítására irányuló javaslatunkat fogadja el. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me