DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném ismételten bejelenteni, hogy a Fidesz jelen levő képviselői az elkövetkező szavazásnál nem fogják nyomni a gombot - ellenezzük a 30 órás időkeretben történő tárgyalását a nyugdíjcsomagnak.
(19.00)
Egyesek ugyan elmondhatják azt, hogy ilyen az előző ciklusban nem történt, és ennek megfelelően ilyen nagylelkű talán soha nem volt még a kormánykoalíció - ez azonban nem így van!
Az előbb az egyik képviselőtársam volt kormánypártinak aposztrofált engem is mint korábbi hozzászólót; ezt szeretném cáfolni: a Fidesz e tekintetben nem érintett. (Derültség és zaj a kormánypártok padsoraiban.) Ennek megfelelően annak idején azokban az - adott esetben - ügyrendi kérdésekben együtt küzdöttünk az MSZP-vel és az SZDSZ-szel annak érdekében, hogy a tárgyalásra biztosítani lehessen a megfelelő időtartamot. Ebből az alapállásból bizton állíthatom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ilyen típusú, ilyen fontos törvények ilyen gyors megtárgyalására nem volt példa az előző négyéves ciklusban. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.) Csodálkozom, hogy az SZDSZ annak idején számos kérdésben ennél jóval részletesebb tárgyalást tartott volna szükségesnek, most ilyen hirtelen megváltoztatta véleményét, és a kampányszempontok alapján néhány hét alatt akarja lezavarni egy ilyen fontos törvény tárgyalását.
Azokhoz az érvekhez viszont, amelyek arról szólnak, hogy fontos kérdésekben nem folyt tárgyalás, mindenképpen elmondható, hogy ez a kormány egyetlenegy stratégiai ágazat privatizációjával kapcsolatos kérdést sem hozott ide, az Országgyűlés elé általános megtárgyalásra. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nem igaz!) Éppen ezért korábban szóló SZDSZ-es képviselőtársam állításai nem valósak, holott erre a törvény lényegében ajánlást tesz a kormánypártok számára; azt a javaslatot - amelyet egyébként a Fidesz is benyújtott -, hogy kötelező legyen ezekről a kérdésekről a parlamentben vitatkozni, nem támogatták.
Térjünk vissza magára a kérdésre! A kormány egy rossz nyugdíjtörvényt akar két-háromheti vita után lényegében - megismétlem - statáriális eljárásban elfogadtatni az Országgyűléssel. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.) A Fidesz szerint a kormány nyugdíjcsomagjának kidolgozatlansága és a bevezetésre szánt idő rövidsége miatt nincsenek meg annak feltételei, hogy mintegy hét hónap múlva - igen, hét hónap múlva - egy vadonatúj nyugdíjrendszer induljon be Magyarországon. Az önök sietsége és kapkodása biztos recept a káoszra és az országos méretű fejetlenségre.
Tisztelt Országgyűlés! Mi más is magyarázza ezt a kormányzati sietséget, mint az, hogy a kormánypártok a választási kampányszempontjaiknak rendelnek alá egy olyan nemzeti ügyet, az ország jövőjét, gazdaságát, költségvetését fél évszázadra meghatározó rendszer kialakítását, mint a nyugdíjrendszer? (Moraj a kormánypártok padsoraiban.)
Az MSZP-SZDSZ-kormánynak három éve volt eddig arra, hogy nyugodt körülmények között kidolgozzon és elfogadtasson egy sokak számára megfelelő és a polgárok számára is érthető reformot. Hol volt eddig ez a törvénycsomag? Miért nem előbb hozták a parlamentbe, hiszen eredetileg önök is februárra ígérték ennek beterjesztését?
A nagy sietség láttán, tisztelt képviselőtársaim, feltámad az emberben a gyanú, hogy azért kell alapos vita nélkül és jövő januári kezdéssel a nyugdíjreform, mert így oly módon lehet gyorsan elfogadtatni az új szisztémát, hogy annak tényleges, hátrányos hatásai már csak a választások után lesznek értékelhetőek. Ebben kormánypárti képviselőtársaim a felelősséget együtt viselik, tettestársak a kormánnyal.
Nyilván nem véletlen, hogy a legerősebb nyomást nem a nyugdíjasok vagy a magas tb-járulékot fizetők képesek a kormányra igazán gyakorolni, hanem a bankok és a biztosítótársaságok, akik ebből mielőbbi hatalmas és biztos hasznot remélhetnek. (Puch László: Ez fordítva van!)
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz szerint aggasztó az is, hogy a kormány ismét becsapja a nyugdíjasokat: 3 százalékos többlet reálnyugdíjat ígér, holott a hatályos törvények szerint jövőre ennél magasabb emelés járna. Elégedetlenek vagyunk a polgárok számára kötelezővé teendő magánnyugdíjalapok garanciális szabályaival is. (Puch László: Nem az általános vita zajlik!) Hiába vállal ugyanis az állam végső garanciát, ha csődbe megy egy ilyen nyugdíjalap, végső soron ismét csak az adófizetők állják majd a többiek számláját. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Megkezdtük a vitát?) Nincs megoldva a mai rendszerből az újba való átmenet pénzügyi fedezete sem, így az átállás ismét csak a mai nyugdíjasokat és adófizetőket sújtja. A kormány ismét a polgárok zsebére játszik szerencsejátékot.
Tisztelt Ház! Egy stabil, jól működő, kiszámítható nyugdíjrendszer mindenkinek az érdeke. Fontos, hogy csökkenjenek a járulékterhek. A Fidesz szerint ez a mostani reformterv nem ilyen. Épp ellenkezőleg! Bizonytalanságba dönti mind a mai, mind a jövendő nyugdíjasokat. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Idő!)
Nem ügyrendi, nem eljárási vitánk van a kormánypártokkal, hanem az, hogy a nyári vita meghosszabbítása nélkül, valamint a jövő évi bevezetés nem biztosítja a törvény megfelelő elfogadtatását és megfelelő hatásait.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me