BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Ez a vita nem új keletű, vannak előzményei - adott esetben hétéves előzményei is vannak. Szeretnék e helyen visszautalni az Országgyűlés 1990. május 22-i, keddi ülésnapjára, amikor is Antall József kormányprogramja ismertetésekor kitért a termőföld tulajdoni kérdéseire is.
Ennek keretében a néhai miniszterelnök úr a következőket mondta, szó szerint - idézem a jegyzőkönyvet -: "A külföldiek hazai földszerzését nyilvánossá és átláthatóvá kell tenni, átmeneti ideig korlátozható csak." Tekintettel arra, hogy a jelenleg ellenzéki pártok közül egyedül a Fidesz nem volt benne az Antall-kormányban, rövidebb-hosszabb ideig a többi párt tagja volt ennek a kormánykoalíciónak, nem egészen értem azt az elvi kifogást, ami egy ilyen félreértelmezhető hír kapcsán az önök soraiból megfogalmazódott.
Hogy csak ezekből a hozzászólásokból, az 1990-es hozzászólásokból idézzek, ebben a vitában többek között elhangzott Torgyán képviselő úr részéről, hogy ez egy csodálatosan szép kormányprogram, a Független Kisgazdapárt abból indul ki, hogy a kormányt a saját gyerekének tekinti. Ezzel összefüggésben pedig leszögezte, hogy a kormányprogram alapján ezért tehát ezt a földprogramot nem helyeselni annyit jelent, mint az ország gazdasági felemelkedését, a parasztság felszabadítását ellenezni. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)
Ez csak néhány szemelvény ebből a régi vitából, ennek a régi kormányprogramnak az ismertetéséből, ami talán rámutat arra, hogy néhány képviselőtársunk álláspontja menet közben megváltozott.
Ami ennél lényegesebb, az az, hogy az MSZP-frakció részéről szeretném én is leszögezni: mi a belföldi jogi személyek földtulajdonhoz jutását támogatjuk, de olyan jogi garanciák mellett, amelyek a külföldi tulajdonszerzést kizárják.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me