CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A termőföld külföldi tulajdonlása tulajdonképpen első számú politikai témává lépett elő. Mi is ebben a témában jelentkeztünk külön, ezért a már eddig lezajlott vita most tulajdonképpen folytatódhat.
Mint ismeretes, a kormány első olvasatban elfogadta a földtörvény módosításának tervezetét. Eszerint külföldiek ugyan továbbra sem vásárolhatnának közvetlenül földet, belföldi jogi személyek azonban igen. Így azok a hazánkban bejegyzett cégek is földhöz juthatnának, melyekben vannak külföldi tulajdonosok. Mi továbbra is amellett vagyunk, hogy a parlament által 1994-ben elfogadott szabályozás maradjon érvényben, mely szerint csak belföldi természetes személyek vásárolhatnak termőföldet.
Emlékeztetek rá, hogy ez annak idején a KDNP javaslatára került be a törvénybe. Álláspontunk: a kormány ezzel a döntésével valóban felrúgta a nemzeti agrárkerekasztal azon megállapodását, hogy a földügyekről csak további egyeztetés után születik majd döntés. A belföldi jogi személyek, így a szövetkezetek földtulajdonszerzése véleményünk szerint alkotmányellenes is lenne; nem tudjuk mi szükség van erre, hiszen a szövetkezetek tagjai magyar állampolgárok, akik magántulajdonában van föld, és azt viszik be a szövetkezetbe. Ezek mellett a jelenlegi alacsony földárak mellett ez a lehetőség hallatlan előnyhöz juttatna egyes jogi személyeket. Valószínűleg ez áll a kormány döntése mögött. A természetes személyeknek ugyanis az elszegényedés következtében nincs elég vásárlóerejük, s egyébként is, a rájuk vonatkozó 300 hektár maximált vételi ár (Sic!) változatlan maradna.
Ezen túlnövő kérdés azonban a föld nemzeti tulajdonának fellazítása, hiszen a tervezett módosítás komoly rést jelent ezen. A tervezetbe épített garanciák, a nemzeti tulajdon megmaradása ugyanis nem elégségesek. Megtörténhet a zsebszerződések legalizálása. A külföldi résztulajdonban lévő cégek csődbe jutása esetén pedig nem jelent elég garanciát az, hogy a birtokukban lévő földnek csak pénzbeli ellenértékét kaphatják meg, hiszen strómanok útján a földet továbbra is kézben tarthatják.
Mindezekkel kapcsolatban az a fő probléma, hogy a rossz anyagi körülmények között élő hazaiak végképp ki fognak szorulni a hazai földpiacról. (Dr. Szájer József: Úgy van!) Ezt a lépést nemzetellenes merényletnek is tudjuk értékelni. Ezek az árkülönbségek, amelyek jelenleg a földpiacon - a külföldi és magyar földpiac között - vannak, óriási üzletet jelentenek a külföldi befektetőknek. Ezt a kérdést természetesen európai integrációnk szempontjából is meg kell vizsgálni. Tájékozódásom szerint ennek keretében is meg lehetne találni a hazai érdekeknek megfelelő megoldást. Hiszen az Európai Uniónak vidékfejlesztési elve is van, amely működik. Eszerint a helyben lakók életszínvonalának emelését elsődleges szempontnak kell tekinteni.
Az Európai Unió országaiban különféle módon történik a földtulajdon szabályozása. A frissen csatlakozott államok mindenképpen átmeneti időt kapnak. Én is újólag emlékeztetek rá, hogy az 1991. december 16-án aláírt társulási szerződésben valóban benne van a nemzeti elbánás elve, azonban - mint örökös kivételi lista - szerepel az, hogy a föld és a természeti erőforrások tulajdona kivétel ez alól. Ez nem azt jelenti, hogy a távolabbi jövőben nem kell e szellemben ezt a kérdést megoldani, és erre visszatérni, azonban a jelenlegi körülmények között ez mindenképpen az elszegényedett magyar, hazai vásárlókat teszi lehetetlenné, és a külföldiek számára pedig óriási üzleti lehetőséget biztosít. Ezért tartjuk most helytelennek ezt a lépést, és ezt újólag hangsúlyozzuk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a KDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me