DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt is nemet mondott erre a törvényjavaslatra. Nemet mondott először azért, mert nem ért egyet a delegálás módszerével, és azért, mert a kormány az utolsó pillanatban nyújtotta be a törvényjavaslatot, kísérletet sem tett arra, hogy a társadalombiztosítás minden egyes polgár pénzét kezelő alapjai fölött a kialakítandó önkormányzatra bármiféle konszenzust hozzon létre a különféle politikai erők között, pedig ezek az önkormányzatok nem egy kormányzati ciklusra, hanem hosszú távra szólnak.
Nemet mondott azért, mert a delegálás rendjében - magával a renddel sem értünk egyet - belső ellentmondás feszül, és nagy valószínűséggel alkotmányellenes az a megoldás, hogy míg a munkavállalók és munkaadók szervezeteire pontos szabályrendszert ír elő a delegálásra, ugyanezt nem teszi meg sem az önkormányzatoknál, sem a nyugdíjasszervezeteknél. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy valószínűséggel ez alkotmányellenes megoldás.
Nemet mondtunk erre a törvényre azért is, mert önök nem fogadták el a parlamenti felügyelet megerősítését sem. Nem fogadták el egy komoly parlamenti felügyelőbizottság felállítását sem akár a meglévő önkormányzatok vagy az újonnan megalakult önkormányzatok mellé. Nem támogathatjuk a kormány szerepének erősödését, mert azt már ismerjük. Ez minden egyes kormányra vonatkozik, nemcsak az önökére.
Nem támogattuk azért sem ezt a javaslatot, mert az az önkormányzat, amit önök ezzel a törvénnyel felállítanak, hosszú távon nagy valószínűséggel működésképtelen lesz. Az önkormányzat működésének belső előírásai az elnök és önkormányzati testületek együttműködése nem biztosítja ennek az önkormányzatnak a hatékony és valóban a biztosítottak pénzét érdemben kezelő működését. Ezért ezt a törvényt nem támogathattuk, és érzésünk, véleményünk szerint ez a törvény Alkotmánybíróság elé fog kerülni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me