DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Képviselő Úr! A képviselő úr által elmondott történetet követően, május 20-án az illetékes területi szervek a helyszínen vizsgálatot tartottak, hiszen azokat az ok-okozati összefüggéseket szükséges volt megvizsgálni, hogy mi okozta ezt a halpusztulást.
A halpusztulás okaként kizárt az, hogy bármi betegség okozhatta. Oxigénhiány miatti fulladás az oka, aminek részben a hirtelen hőmérséklet-emelkedés volt az oka, részben pedig a vízszint magassága; ami jelentheti azt is, hogy ezt megelőzően - ahogy a képviselő úr is elmondta - olyan vízügyi beavatkozásra került sor, amely beavatkozás következtében előállt vízszint ebben az ok-okozati összefüggésben, okozatként, a halpusztulást okozta.
(14.30)
A halászati törvény végrehajtására kiadott rendelet értelmében a vízügy kezelésében lévő vizeken a halászatra jogosult köteles tűrni a vízi munkák elvégzését, az emiatt szükséges korlátozásokat. De - ugyancsak előírja ugyanez a jogszabályhely - ha a víz leeresztését a vízügyi hatóság elrendeli, ezt megelőzően 8 nappal előtte köteles értesíteni a halászatra jogosultat. Mint ahogy azt a területi szervek megállapították, a Tisza-tavon a vízügyi hatóság e kötelmének nem tett eleget. Emellett megállapították azt is, hogy természetesen nem kizárt, hogy ha eleget tett volna ennek a kötelmének, akkor is előfordult volna ez a halpusztulás, ami összesen 60 mázsa hal pusztulását, illetőleg az ikra és az ivadék pusztulását okozta, ami - ahogy ön is elmondta - rendkívül jelentős, főleg idegenforgalmi szempontból.
Mit lehet emellett megtenni? Tekintettel a tározó üzemrendjére késő tavasszal, illetőleg kora ősszel kell elvégezni ezeket a munkákat. További jó együttműködést kell kialakítani a területi szervek között.
A felelősségi rendszerre, ha megengedi, a következő körben válaszolnék. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me