DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Külön is köszönöm a figyelemfelhívást. Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az ismeretes, az 1800 forint egészségügyi hozzájárulás bevezetésének rendkívül negatív következményei vannak. A Független Kisgazdapárt megállapítása szerint az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás bevezetése rontja a termelés hatékonyságát, rontja annak jövedelmezőségét, fékezi a gazdaság fejlődését, fokozza a munkanélküliséget, gerjeszti a feketegazdaságot, továbbá nehezíti az eltartottak megsarcolásán keresztül a családok helyzetét.
(16.50)
Óriási veszteségeket okoz az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás bevezetése, miközben a tervezett bevétel teljesen bizonytalan. Az eddig rendelkezésre álló adatokból megállapítható, hogy csak egy töredéke folyt be a tervezett összegeknek. Elkerülhetetlen tehát a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a törvény hatályon kívül helyezése, hiszen a társadalombiztosítási költségvetés egyensúlyát és annak összetevőit pótköltségvetésben kell rendezni.
Felhívnám az igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra a tényre, hogy most folyik a nyugdíjreform megvitatása az Országgyűlésben. A nyugdíjreform vitája kapcsán is megfogalmazódott ellenzéki erők részéről - a Független Kisgazdapárt részéről a leghatározottabban -, hogy ahhoz, hogy itt bármiféle reformot végre lehessen hajtani, többféle olyan gazdasági kötelezettséget kell teljesítenünk, amelyek közé sorolható a sarcjellegű, 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlése is. Emlékeztetném képviselőtársaimat arra, hogy a mezőgazdasági kistermelők demonstrációja alkalmával az első, talán legfőbb követelés ennek az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulásnak az eltörlése volt, és külön felhívnám a figyelmüket arra, hogy ez az 1800 forint természetesen nemcsak a mezőgazdasági kistermelőket sújtja, hanem az egész társadalmat, hiszen a nem dolgozók után is fizetni kell; ez különösen az olyan, kisjövedelmű családok helyzetét lehetetleníti el, ahol a megélhetés nincsen biztosítva.
Szeretném, ha megértenék képviselőtársaim, hogy a gazdaság élénkítése csak akkor érhető el, ha egy olyan gazdasági politikába fogna a tisztelt Ház és a kormány, hogy a gazdasági élénkítés azzal a gazdaságpolitikával járna együtt, hogy lefaragnánk a lehetséges terheket, és így kísérelnénk meg a gazdaság élénkítését. (Folyamatos zaj.)
A társadalombiztosítási terheket illetően a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint az első körben 10-15 százalékponttal kellene csökkenteni azokat annak érdekében, hogy a feketegazdaság elleni harc eredménnyel folytatható legyen. Az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás eltörlése pedig nélkülözhetetlenül fontos, mert hiszen főleg a kisvállalkozókat és azon belül a kényszervállalkozókat sújtja ennek a fenntartása; a sok ezer vagy sok tízezer kényszervállalkozói, vállalkozói igazolvány visszaadása is ezt a tételt támasztja alá.
Ezért terjesztettem elő az 1996. évi LXXXVIII. törvény hatályon kívül helyezéséről szóló önálló képviselői indítványt. Miután azt nem vették napirendre, a Független Kisgazdapárt frakciója viszont fontosnak tartja ennek napirendre tűzését, ezért kérem, hogy támogassák. Köszönöm a türelmüket. (Zaj. - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me